Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Het Consortium Bordenbouw  organiseerde op 4 oktober 2017 de derde editie van de Education Cabinet Users’ Day in het opleidingscentrum Anttec in Berchem. 

‘De Users’ Day stond dit jaar in het teken van ‘information sharing’, vertelt Karl Declercq, General Sales en Marketing Manager van Phoenix Contact.

‘Als Consortium Bordenbouw willen we een platform creëren waar leerkrachten hun ervaringen met het Education Cabinet met collega-leerkrachten kunnen delen. Het is de gelegenheid bij uitstek om inspiratie op te doen over de mogelijke toepassingen van het Education Cabinet op school. Ik mag wel stellen dat we in deze missie geslaagd zijn.’

Na een korte uitleg van Wendy De Bruyn, technisch adviseur bij Volta, over het didactisch materiaal voor scholen, kwam de focus te liggen op de Education Cabinets.

Drie interessante projectvoorstellingen

Enkele leerkrachten presenteerden en demonstreerden hun Education Cabinet project. Rudy De Blende, vakleerkracht en stage-begeleider, vertelt hoe in het Oscar Romerocollege (Dendermonde) de kast wordt ingezet. ‘De afgelopen drie schooljaren werd de didactische stuurkast telkens gebruikt als GIP project. Het eerste schooljaar hebben twee leerlingen van het 6de Elektrische Installatietechnieken de kast gemonteerd en bekabeld. Het tweede jaar hebben twee studenten van het 6de Elektromechanica het Education Cabinet getest, de fouten gedetecteerd en gecorrigeerd. Daarnaast bouwden ze een motorstand. Vorig jaar werkten twee leerlingen van Elektromechanica aan een pneumatische uitbreiding. Vanuit het ventieleiland wordt een pick & place applicatie met de normale ventielen aangestuurd. Met het proportioneel ventiel zal een pneumatische spier aangestuurd worden. Dit schooljaar wordt deze opdracht verder gezet.'

Naast de demo opstelling van VTS Sint-Niklaas kon men niet kijken. Luc Rotthier, leerkracht derde graad Elektrische Installatietechnieken: 'Het Education Cabinet is zeker een meerwaarde voor de lessen elektriciteit en automatisatie. Het bord is niet alleen geschikt als didactisch materiaal bij de theorielessen, maar is ook geschikt voor gebruik tijdens de praktijklessen. Twee jaar geleden zijn we gestart met de uitbreiding van het bord met een transportband. We hebben ondertussen een aantal extra I/O-modules geïnstalleerd zodat we ook sensoren en elektropneumatische actoren kunnen aansluiten. De leerlingen gaan zelf mee ontwerpen, installeren, programmeren en testen. Dit schooljaar gaan we het Festo ventieleiland in een aparte kast plaatsen en het Cabinet opnieuw bekabelen. Deze variatie en flexibiliteit is niet alleen motiverend voor de leerlingen, maar ook voor de leerkrachten.'

Ludo Verstraeten, leerkracht Elektriciteit aan het Sint-Lambertusinstituut uit Heist-op-den-Berg, heeft een doordacht plan van aanpak uitgestippeld. De industriële schakelkast wordt zowel in de lessen als voor GIP ingezet. ‘Ieder schooljaar wordt het Education Cabinet gebruikt als GIP voor een of twee leerlingen van de afstudeerrichting 7BSO Elektriciteit.  In het schooljaar 2014-2015 werd het Education Cabinet volledig gemonteerd, bekabeld, getest en in werking gesteld. Het schooljaar nadien heeft een leerling zich verdiept in de handleiding, de elektrische schema’s en de werking van de basisschakelingen op basis van de bijgeleverde PLC programma’s.  Vorig jaar werkten twee leerlingen een elektro-pneumatische aansturing van een pick & place toepassing uit. Ze schreven zelf de programma’s van zowel de elektro-pneumatische aansturing als van de vier basisschakelingen. Het plan voor dit schooljaar is om terug van nul te beginnen en de leerlingen van het 6° jaar Elektromechanica en Elektrische Installatietechnieken in het project te betrekken. En aangezien ik vorig schooljaar de voortgezette opleiding deel 1 en deel 2 gevolgd heb, staat ook een verdieping in de PLC programmatie op het schema', sluit Ludo af.

Eerste Praktijkoefening – PLC met start/stop schakeling

Het doel van de werkgroep praktijkoefeningen is het uitwerken van oefeningen en toepassingen die daarna gedeeld worden met alle gebruikers van een Education Cabinet. De werkgroep werkte tijdens het schooljaar 2016-2017 een eerste oefening uit. Dominique Daens presenteerde de eerste praktijkoefening PLC met start/stop schakeling. Met deze oefening kunnen de leerkrachten meteen aan de slag in de klas.  Andere oefeningen zoals PLC met ster/driehoek en grafcet, PLC met softstart, .. staan op de agenda. Nieuwe kandidaten voor deze werkgroep zijn van harte welkom!

Configuratoren als technologiethema

De industrie maakt almaar meer gebruik van online configuratiesystemen. Tijdens de USERS’ DAY werden enkele nieuwe configuratietools getoond. Met EPLAN Cogineer is hogere programmeerkunst niet meer nodig. Deze software maakthet samenstellen van schema’s veel eenvoudiger. CLIP PROJECT van  Phoenix Contact biedt dan weer de mogelijkheid snel foutloze klemmenstroken te engineeren en te markeren. De perfecte samenwerking met CAE-systemen resulteert daarbij in een doorlopende procesketen. Door een online-update van de materiaalgegevens is men altijd up-to-date. 

ABB stelde E-configure voor, een online catalogus waar ook componenten zoals o.a. vermogensschakelaars online samengesteld kunnen worden.  De interactieve online tool is steeds up-to-date.  Met het nieuwe ‘Rittal Configuration System’ kunnen dan weer compacte schakelkasten en kleine behuizingen met individuele systeemtoebehoren eenvoudig en snel online samengesteld worden. Bij de selectie van toebehoren toont het systeem enkel de delen die compatibel zijn met het gekozen product. Met behulp van een 3D model kan de gebruiker het geselecteerde toebehoren meteen op de daarvoor voorziene positie plaatsen.

www.switchingonthefuture.be

Sint Lambertusinstituut

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina