Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Apex Dynamics is trots op de prestatie van de 21 studenten die namens de Universiteit Leuven deelnamen aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië.

De studenten namen deel als het Punch Power Train Solar Team. De ingenieursstudenten hebben 13 maanden gesleuteld aan de Punch 2 die op 8 oktober begon aan de 3.000 kilometer lange tocht van Darwin naar Adelaide.

Dit jaar staken er heel wat nieuwigheden in de zonnewagen. Zo beschikte de Punch 2 over een uniek mechanisch vierwielstuursysteem. Dit systeem laat toe om de wielkappen (de behuizing rond de wielen) nog smaller te maken zonder de gereglementeerde draaicirkel te beïnvloeden. Het resultaat is een aerodynamische winst van meer dan 1 procent.

Het systeem bestaat uit een mechanische ontkoppeling van de voor- en achterwielsturing. Dit betekent dat de voorste wielen draaien bij de eerste 90° van de stuur uitwijking. Wanneer de chauffeur het stuur verder draait, activeert de achterwielsturing. Hierdoor gebruikt de piloot enkel de vierwielsturing op lage snelheden. Met behulp van staalkabels en pulleys wordt de stuurbeweging overgebracht naar de 4 wielen.

Omdat dit een nieuw en vrij uitdagend concept is, besloot het team om het stuursysteem volledig na te bouwen en te testen alvorens het in de wagen te steken. Een Brushless DC servo motor werd hiervoor gebruikt in combinatie met een tandwielkast van Apex Dynamics. Deze combinatie werd gekoppeld aan het stuur van de testopstelling en simuleerde de stuurbewegingen die verwacht konden worden tijdens de race.

Het stuursysteem werd belast met sterke veren, waardoor een tandwielkast nodig was om de nodige krachten te kunnen leveren. Vele cycli werden doorlopen en het stuursysteem werd gevalideerd op duurzaamheid. Gedurende de testen werden ook enkele zwakke punten van het stuursysteem vastgesteld, zoals kabelklemmetjes waarvan de klemkracht verminderde na vele cycli.

De Punch 2 heeft het gehele parcours afgelegd zonder defecten aan het vierwielstuursysteem en zoals eerder reeds gemeld op deze website werd het team van de KU-Leuven derde op het wereldkampioenschap voor zonnewagens.

Punch Powertrain car technics

Punch Powertrain car australia

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina