Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht dat de economie van de eurozone in het afgelopen 2017 met 2,4 procent zal zijn gegroeid.

Dat is het hoogste cijfer sedert tien jaar. Voor dit nieuwe jaar verwacht de ECB een groei van 2,3 procent.

De maakindustrie is 2018 goed begonnen. De Europese fabrieken draaien op volle toeren, er wordt personeel aangeworven en de orderboeken zijn goed gevuld. Dat blijkt uit het decemberrapport over de industriële aankoopmanagersindex (PMI) voor de eurozone. De index kwam uit op 60,6, het hoogste cijfer sinds de meting begon in midden 1997.

In Oostenrijk, Duitsland en Ierland werden landenrecords gehaald.Vooral in Duitsland werd het vorige productiegroei-record, uit 2011, gebroken en de Duitse overheid maakte bekend dat de groei van het aantal arbeidsplaatsen het hoogst was sinds 2007. Er kwamen vorig jaar in Duitsland 638.000 nieuwe banen bij, waarvan 61.000 in de industrie.

IHS Markit meet de activiteiten van de inkoopmanagers in de industrie. Sedert half 2016 is er sprake van voortdurende stijgingen. Markit signaleert nu in diverse landen in de eurozone dat de industrie tegen capaciteitsproblemen aanloopt. Chris Williamson van IHS Markit voorspelt dat de hoge productiegroei tot meer inflatie zal leiden. Toeleveranciers hebben steeds meer tijd nodig om de op volle toeren draaiende fabrieken van grondstoffen en onderdelen te voorzien. Schaarste laat de prijzen stijgen. Kopers krijgen minder kortingen en verkopers kunnen autonoom de eindprijs bepalen en als die eindprijs stijgt, is een toenemende inflatie onvermijdelijk.

De Europese Centrale Bank voert al enkele jaren een uitzonderlijk ruim monetair beleid in een poging in de eurozone de inflatie op te krikken tot een niveau van iets onder de 2 procent. Vooralsnog slaagt de ECB er niet in dit doel te bereiken. Een verdere toename van de dynamiek in de industrie zou een stimulans moeten betekenen voor de inflatie.

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina