Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

De beurzen mogen dan wel wereldwijd een dip kennen, de Europese zakenwereld verwacht een sterk 2018.

De Europese zakenwereld start 2018 in volle optimisme volgens de nieuwe bevindingen van het Grant Thornton International Business Report.

Voor vele bedrijven is het vooruitzicht de laatste 12 maanden opvallend veranderd en dit leidt tot een ongeziene rekruteringsverwachting die een piek (40%) bereikte bij het begin van 2018. Maar Grant Thornton vreest voor een groeiend tekort aan gekwalificeerde werknemers en waarschuwt bedrijven hun investeringen op een evenwichtige manier in te plannen zodat hun productiviteit blijvend wordt verhoogd.

Zelfverzekerde bedrijfsleiders

Bedrijfsleiders voelden zich op weg naar 2018 meer zelfverzekerd dan het jaar ervoor, een gevoel dat weerspiegeld werd in een groot deel van de wereldeconomie. Met een zakelijk optimisme dat op 58% staat, het hoogste niveau ooit, zijn de vooruitzichten volgens het Grant Thornton Report voor het jaar 2018 bijzonder bemoedigend. De VS, China en Japan rapporteren allemaal een significante toename van het zakelijk vertrouwen tegenover de start van 2017.

In de EU steeg het optimisme jaar op jaar tot gemiddeld 48% (een stijging met 13%) en zelfs tot gemiddeld 56% in de Eurozone, wat een toename met 21% betekent. Deze rooskleurigheid wordt zwaar geschraagd door enkele regionale grote economieën, waarvan de koploper Nederland is met 92%, of een stijging met 20% tegen vorig jaar, gevolgd door Duitsland met 72%, of een stijging met 24%. Zelfs rode lantaarn Frankrijk tekent een stijging op van 31% om te eindigen op 52%.

Niet iedereen in Europa deelt dit optimisme

De vooruitzichten zijn niet positief voor alle landen. Het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld  staat onder druk sinds de Brexit-beslissing en het al niet zo groot optimisme zakte met nog eens 17% vorig jaar tot 12% bij de aanvang van 2018.

Alhoewel het vertrouwen van de bedrijfswereld vorig jaar in Zuid-Europa in het algemeen toenam blijkt er nu enige bezorgdheid in Italië, waar een daling met 24% wordt opgetekend tegen het laatste kwartaal, en ook in Griekenland zet een neerwaartse trend zich verder.

Andere positieve indicatoren

Het kwartaalonderzoek stelt ook vast dat 40% van de businessplannen meer aanwervingen voorzien in 2018, een stijging van 11% tegen begin 2017. Investeringsplannen in fabriek en machines stijgen met slechts 3% tot 36%. En de investeringen in technologie zouden zelfs een lichte daling kennen (3%).

Het vertrouwen van de bedrijven brengt met zich mee dat maar liefst 36% voorziet zijn prijzen op te trekken de komende 12 maanden en maar liefst 50% van de bedrijven heeft hogere winstverwachtingen tegenover 41% aan het begin van 2017.

Keerzijde van de medaille

Paul De Weerdt, CEO Grant Thornton Belgium, stelt vast dat 2017 duidelijk een keerpunt betekende waardoor het zakelijk optimisme tot ongeziene hoogtes steeg aan het begin van dit jaar. Hij voegt hier evenwel aan toe: 'Om ervoor te zorgen dat dit gunstige klimaat niet omslaat tegen het einde van dit jaar, is het noodzakelijk dat bedrijven hun investeringen evenwichtig inplannen. Bijkomende rekruteringen drijven de capaciteit snel op en bieden een acute oplossing om tegemoet te komen aan de groeiende vraag. Maar als de investeringen in technologie en machinepark niet hetzelfde ritme volgen, zal de efficiëntie afnemen, wat de winsten zal uithollen. Ondanks het feit dat de verwachtingen hoog gespannen zijn, betekent het niet dat 2018 rimpelloos zal zijn in Europa. Algauw zal duidelijk worden wat de Brexit voor de Europese economie zal betekenen nu de onderhandelingen begonnen zijn. En ook de verlaging van de kwantitatieve geldverruiming door de Europese Centrale Bank zal effecten hebben in Europa én België.'

www.grantthornton.be

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina