Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

De smeermiddelvrije en onderhoudsvrije polymeer tandkranslagers (PRT) van igus worden voornamelijk gebruikt in systemen waar hoge robuustheid en belastbaarheid vereist zijn.

Om lagerschade en een ongeplande stilstand van apparatuur te voorkomen, heeft igus nu het intelligente isense tandkranslager PRT ontwikkeld. Het maakt gebruik van een sensor voor het meten van de slijtage van het lager en informeert de gebruiker wanneer vervanging nodig is. Met het intelligente tandkranslager breidt igus nu haar isense productprogramma verder uit. Met als doel het reduceren van de stilstandtijd door middel van predictief onderhoud.

In bedieningspanelen, lassystemen, indexteertafels of kettingzagen: igus tandkranslagers worden voornamelijk gebruikt in toepassingen die een hoge mate van betrouwbaarheid vereisen, vaak in combinatie met hoge cyclussnelheden en hoge belastingen. De iglidur® polymeer tandkranslagers van igus® (PRT) zijn voorzien van radiale en axiale glij-elementen tussen de binnenste en buitenste ringen van het lager, die gemaakt zijn van aluminium of roestvast staal. De onderhoudsvrije glij-elementen gemaakt van de hoogwaardige kunststof iglidur® J, zorgen ervoor dat wrijving en slijtage worden geminimaliseerd, zonder gebruik van smeermiddelen. igus® heeft nu met de isense PRT.W een intelligente tandkranslager ontworpen. "Een slijtagesensor gemonteerd in een gefreesde uitsparing onder de glij-elementen meet de axiale verlaging van de PRT-kopring, als gevolg van de slijtage van de kunststof glijlagers, en geeft de informatie door aan de icom communicatiemodule", legt René Achnitz uit, hoofd van de Business Unit iglidur® lagers. "Nadat de informatie is vergeleken met de vooraf bepaalde toepassingsgerelateerde slijtagesnelheid, kan de benodigde vervanging tijdig worden aangegeven via de icom module." De communicatiemodule ontvangt data van de sensor en stuurt de informatie naar de gewenste eindapparaten van de gebruiker via WiFi. Een tijdige vervanging zonder ongeplande machinestilstand wordt zo gewaarborgd en zorgt voor een grotere veiligheid en betrouwbaarheid bij de productie.

isense: predictief onderhoud gemakkelijk gemaakt

Onder de productfamilienaam "isense" heeft igus® in de afgelopen jaren diverse sensoren en monitoring modules ontwikkeld, die kunststof oplossingen intelligent maken en productieprocessen eenvoudiger en betrouwbaarder. Naast de isense PRT.W, levert de motion plastics specialist ook meetsystemen voor haar drylin® lineaire geleidingen, kabelrupsen en kabels, die hun data verzenden naar de icom communicatiemodule. Deze module verzamelt alle waarden van de betreffende isense-systemen, bijvoorbeeld de snelheid en versnelling van kabelrupsen, de elektrische eigenschappen van de uiterst flexibele chainflex® kabels of de slijtagewaarden van lineaire geleidingen en tandkranslagers en stuurt de gebundelde waarden naar de gebruiker. De data kunnen worden opgehaald via de web-browser. Omdat er slechts één draadloze icom-module nodig is voor verschillende systemen, is het nog gemakkelijker om deze te integreren in de bestaande productie. Klanten hebben bovendien de mogelijkheid om data-genererende units van andere fabrikanten aan te sluiten op de icom-module.

Fraunhofer clean technology awards: igus e-skin op tweede plaats 

igus heeft een e-skin ontwikkeld voor de energietoevoer in cleanroom-toepassingen. Het voorziet systemen van data, media en energie zonder dat er deeltjes boven de strikte limiet in de lucht komen door wrijving, welke de ruimte zouden kunnen verontreinigen. De verbeterde beschermslang voor cleanroom toepassingen ontving de 2e prijs tijdens de Fraunhofer clean technology awards.

De productie van microchips, flatscreens, implantaten, farmaceutische- en of micro- en/of nano-producten zou ondenkbaar zijn zonder een zeer schone, zuivere productie-omgeving. Elke verontreiniging heeft een directe negatieve invloed op producten en processen en kost de fabrikant veel geld. Kunststofspecialist igus heeft een innovatieve modulaire beschermslang ontwikkeld voor energietoevoer in clean rooms: de e-skin. Het heeft de Fraunhofer ISO klasse 1 certificering ontvangen en heeft de 2e prijs gewonnen tijdens de Fraunhofer clean technology awards "Clean!  2018." Hier worden innovatieve ideeën op het gebied van cleanroom-techniek beloond. 

Gesloten en slijtvast type voor schone productie

De e-skin is gemaakt van tribologisch geoptimaliseerd, slijtvast kunststof. De deelbare boven- en onderschalen kunnen dankzij een "rits-systeem" eenvoudig geassembleerd worden, tot een volledig gesloten slang, welke zeer stof- en waterbestendig is. Dit garandeert zowel cleanroom compatibiliteit als het snel bevullen en servicen van de kabels. De assemblage-vriendelijke e-skin is tevens extreem licht en ideaal voor kleine installatieruimtes, bijvoorbeeld in pick & place toepassingen. In tegenstelling tot andere beschermslangen kan deze dankzij de materiaalstijfheid, het ribbelprofiel en een gedefinieerde bewegingsrichting, zelfs toegepast worden voor korte vrijdragende rijwegen. Het ontwerp en materiaal van de e-skin zijn getest voor cleanroom compatibiliteit in het test-laboratorium van igus. 

www.igus.be

fraunhofer

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina