Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Europa verrast vriend en vijand met een bijzonder snelle invoering van de verplichte melding inzake grensoverschrijdende fiscale constructies.

In een richtlijn die gepubliceerd is op 5 juni 2018 legt zij een meldingsverplichting op aan adviseurs van ‘fiscale planningsstructuren’. Europa bepaalt daarbij dat alle ‘agressieve’ fiscale structuren die worden uitgevoerd na vandaag, 25 juni 2018, verplicht aan te melden zijn. Fiscale adviseurs, accountants en belastingconsulenten zijn niet blij met deze nieuw verplichting. Het merendeel beseft zelfs niet dat deze maatregel vanaf nu in werking is.

Europa schakelt een versnelling hoger inzake de transparantie van geldstromen en de strijd tegen fiscale fraude. Grensoverschrijdende fiscale constructies moeten voortaan verplicht worden vermeld. Dat in de lidstaten zo’n aanmeldingsprocedure nog niet bestaat, hoeft geen beletsel te zijn. Hoewel de lidstaten de richtlijn moeten omzetten uiterlijk op 31 december 2019 en de regels ervan dienen toe te passen vanaf 1 juli 2020, zullen alle adviseurs retroactief alle constructies vanaf 25 juni 2018 daarin moeten melden. 

‘Een van de problemen waarmee de praktijk geconfronteerd wordt is dat enkel ‘agressieve’ fiscale planningsstructuren moeten worden aangemeld, maar dat het voorwerp van de fiscale melding in  wezen veel ruimer is dan wat algemeen beschouwd wordt als zijnde een agressieve planning’, zegt  advocaat Kristof Brys van Tuerlinckx Fiscale Advocaten. 

Strijd tegen internationale belastingontwijking

De meldingsverplichting fiscale planningsstructuren komt uit de koker van de OESO. Die heeft in 2012 de strijd aangebonden tegen internationale belastingontwijking. De gaten in de belastingwetgeving worden gezien als een schier bodemloze fiscale trukendoos, om met winstverschuivingen zo min mogelijk belasting te betalen. Het actieplan dat de OESO in 2012 boven de doopvont hield, kreeg de naam Base Erosion and Profit Shifting (BEPS).Deze nieuwe Europese maatregel is de uitvoering van de ATAD-richtlijn (Anti Tax Avoidance Directive) die de Europese vertaling van BEPS is. 

Hoewel de lidstaten tot 31 december 2019 de tijd krijgen om de richtlijn om te zetten naar nationale wetgeving, liet minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) reeds weten dat België het nodige zal doen om zulks reeds tegen het einde van 2018 verwezenlijkt te hebben. Informeel zou de minister van Financiën bevestigd hebben dat leden van erkende beroepsverenigingen (IAB,BIBF, Orde van Advocaten, enz.) ontsnappen aan deze meldplicht gelet op het beroepsgeheim. De regeling zou erin bestaan dat de belastingplichtige zelf deze constructies zal moeten melden, en dat de adviseur enkel als taak heeft om zijn cliënteel te wijzen op deze meldingsplicht.

www.tuerlinckx.eu

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina