Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

De provincie Limburg heeft voortaan het modernste opleidingscentrum voor techniek en technologische beroepen in ons land. De ministers Muyters en Crevits openden op de oude Waterschei-mijnsite aan het Thor Park de nieuwe T2-campus.

De drie initiatiefnemers van de opleidingscampus (T2 staat voor Talent & Technologie) zijn VDAB Limburg, SYNTRA-Limburg en Stad Genk. Hier worden scholieren, studenten, werknemers, werkzoekenden en ondernemers opgeleid in de technologieën van de toekomst. Dagelijks verwacht men op de campus 1.300 'trainees.'

Provinciegouverneur Herman Reynders verwelkomde ministers Philippe Muyters (Werk) en Hilde Crevits (Onderwijs) en benadrukte dat de T2-campus de 'parel op de kroon' is van de Genkse technologiesite Thor Park. 'Onze industrie schreeuwt om technische profielen en deze campus is hier een antwoord op. De T2-campus is ook een instrument om het economische weefsel in Limburg te versterken.' De Genkse burgemeester Wim Dries - zelf van opleiding bachelor Elektronica - zei dat hij fier is op het hypermoderne complex. 'Deze campus zal de motor zijn van het hele Thor Park.' 

Minister Philippe Muyters ziet het unieke concept - 'een cocktail van samenwerking, de laatste technologische snufjes en veel oog voor ondernemerschap' - als voorbeeld voor Vlaanderen en kondigde aan dat in Roeselare een gelijkaardig opleidingscentrum wordt uitgebouwd. Collega Hilde Crevits had goed nieuws bij: naast de 6,5 miljoen euro die het departement Onderwijs investeert in de campus, maakt ze nog 200.000 euro extra vrij om hiermee leerkrachten te coachen en te trainen in de nieuwste technologische ontwikkelingen. 'Dit is dé ontmoetingsplaats in Vlaanderen tussen scholen en het bedrijfsleven', aldus minister Crevits.

'Learning snacks' met 350 TECHopleidingen

Naast de stad Genk, namen ook VDAB en SYNTRA het voortouw in de uitbouw van de opleidingscampus. VDAB-baas Fons Leroy stipte aan dat op de campus zelfs kinderen kunnen proeven van technologie - van 8 tot 88 jaar - en hij bedankte Europa voor de nodige financiële subsidies. Dirk Vanstipelen, directeur-gedelegeerd bestuurder van SYNTRA-Limburg, vertelde dat In Limburg in 2017 38 procent van de beginnende ondernemingen een TECHstarter was. De campus zal een ideale kweekvijver zijn voor deze bedrijven die technische profielen nodig hebben voor hun groei. De opleidingen zijn ook zeer praktijkgericht, volgens Vanstipelen 'learning snacks', want je hebt de keuze uit meer dan 350 TECHopleidingen. 'Je kiest wat je nodig hebt om jezelf in iets verder te bekwamen.'

De T2-campus beschikt over 11 TECHlabo's en de nieuwste machines. Eén van de paradepaardjes is de SIF-400 van SMC Pneumatics om alle nieuwe Industrie 4.0 technologieën te kunnen aanleren. 'Wij focussen op ervaringsgericht leren', aldus VDAB-directeur Limburg Tinne Lommelen, 'en de trainingsmodule SIF-400 is in feite een mini-fabriek met verschillende units die samen een compleet productieproces vormen, zoals in een echte fabriek, en die ons in staat stelt om diverse opleidingen te geven.'

www.t2-campus.be

3 pc

Europa, de Vlaamse overheid, Stad Genk, SYNTRA en VDAB verwezenlijkten samen de bouw van de gloednieuwe T2-campus, een uniek concept voor Vlaanderen waar talent en technologie centraal staan.

2 zaal

De T2-campus werd onder massale belangstelling geopend. Op zaterdag 1 september mag iedereen een kijkje nemen in het nieuwe opleidingscentrum.

abc

Fons Leroy (gedelegeerd bestuurder VDAB), minister van Werk Philippe Muyters, managing director SMC Hugues Maes en minister Hilde Crevits (Onderwijs) bij een onderdeel van één van de technische paradepaardjes de SIF-400 van SMC Pneumatics.

Op de foto helemaal bovenaan, vlnr: Minister Hilde Crevts, minister Philippe Muyters, managing director SMC Hugues Maes, gedelegeerd bestuurder VDAB Fons Leroy en VDAB-projectleider André Jodogne.

 

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina