Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

De grootste twee technische universiteiten in Nederland kunnen door geldgebrek de groei van het aantal studenten niet meer aan. 

Bedrijven zijn dringend op zoek naar meer ingenieurs, maar de technische universiteiten Delft en Eindhoven kondigen nieuwe studentenstops aan.

Volgens de krant het Financieele Dagblad overweegt de TU Delft zelfs om opleidingen te sluiten als de overheid niet financieel bijspringt. In de krant zegt bestuursvoorzitter Tim van der Hagen: ‘Onder meer ASML, NXP, Philips en Shell vragen ons: “Geef ons meer ingenieurs”. Maar wij moeten zeggen: de deur zit dicht. We kunnen niet nog meer mensen in de collegezalen en practicumruimtes proppen. Onze medewerkers werken zich helemaal te pletter, de rek is eruit. Als dit zo doorgaat, moeten we kleiner worden en met bepaalde opleidingen stoppen.’ Welke opleidingen dit zijn is niet duidelijk en hangt af van financiële zaken, de vraag van studenten en de arbeidsmarkt.

Ook TU Eindhoven gaat het aantal bacheloropleidingen met een maximumaantal studenten volgend collegejaar uitbreiden van vier naar zeven of acht, afhankelijk van de definitieve studentenaantallen, die in oktober bekend zijn. Het gaat onder andere om de studies werktuigbouwkunde, bouwkunde en waarschijnlijk ook wiskunde. ‘Om de kwaliteit van het onderwijs en veiligheid in onze laboratoria te bewaken, moeten we de groei afremmen’, klinkt het daar.

Universiteitenkoepel VSNU schaart zich achter de noodkreet en roept het Nederlandse kabinet op de 850 miljoen euro die universiteiten toekomt vanwege de stopgezette basisbeurs eerder uit te keren. De technische universiteiten zijn de afgelopen jaren fors gegroeid. Zo steeg de TU Delft in tien jaar tijd van 15.800 studenten naar 24.000 dit jaar. Vorig studiejaar kwam 20 procent van de Delftse studenten uit het buitenland. In Eindhoven was dat 12 procent. Daar zijn er dit collegejaar zo’n 12.000 studenten, versus 6.500 in 2008. DE financiering door de overheid groeide echter niet mee en de universiteiten hebben per student steeds minder geld beschikbaar.

 

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina