Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Voor elke jobvacature die in de toekomst verloren gaat, komen er 3,7 nieuwe in de plaats.

Technologiefederatie Agoria berekende dat voor elke vacature die in de toekomst verloren gaat er 3,7 nieuwe jobs in de plaats komen. Dat is goed nieuws, maar Agoria waarschuwt meteen dat als er geen aangepast opleidingsbeleid komt deze nieuwe jobs niet ingevuld geraken.

Zoals InduMotion-voorzitter Hugues Maes in het edito van het recentste nummer van Automation Magazine schreef zullen de klassieke jobprofielen in de toekomst grote wijzigingen ondergaan. Zo heeft de industrie door de digitalisering momenteel reeds een groot tekort aan software-ingenieurs.

Agoria bracht nu samen met de arbeidsbemiddelingsdiensten VDAB, Forem en Actiris voor het eerst de grote trends op de arbeidsmarkt tot 2030 in kaart. Samen met consultancybedrijf Roland Berger berekende de federatie welk effect die vooruitzichten zouden kunnen hebben op onze jobs. Daaruit blijkt dat onze arbeidsmarkt in volle ontwikkeling is.

Door de digitalisering zullen er banen verloren gaan. Maar toch komen er andere, en meer voor in de plaats. De vraag naar werkenden zal het aanbod overtreffen, en dit al vanaf 2021. Voor elke 100 mensen die nu met pensioen gaan, komen er momenteel demografisch slechts 80 op de markt. Dat is een kwantitatief probleem.

Vandaag telt de arbeidsmarkt 4,91 miljoen beschikbare profielen: 4,66 miljoen werkende mensen en 250.000 werklozen. Aan de huidige groeivoorspellingen zal dat aantal tegen 2030 opgelopen tot 5,07 miljoen, slechts een lichte stijging dus. Er studeren in die periode van 12 jaar dan wel meer dan 1,73 miljoen jongeren af, en ook migratie zal ruim 160.000 extra werkende mensen opleveren. Maar er verdwijnen in diezelfde tijd ook meer dan 1,7 miljoen mensen van de arbeidsmarkt. De vraag naar mensen zal echter veel sterker stijgen. Vandaag ligt die op ongeveer 4,78 miljoen: 4,66 miljoen werkenden en gemiddeld zo'n 120.000 vacatures. Tegen 2030 is die vraag toegenomen met 629.000 vacante jobs op 5,4 miljoen.

Agoria voorspelt dat zonder maatregelen er tegen 2030 liefst 584.000 vacatures oningevuld zullen blijven. Deels ook doordat mensen niet de juiste opleiding hebben, dat is een kwalitatief probleem.

Belangrijk daarom is dat het beleid zich afstemt op deze verandering. Het risico dat de jobs niet ingevuld raken is het grootst in Vlaanderen (12%) en Brussel (10%), het kleinst in Walloniƫ (7%). Vooral de gezondheidszorg, ICT en het onderwijs zullen moeilijker medewerkers vinden.

Agoria pleit voor een omscholing van 310 000 werkenden en werklozen, een activering van niet-werkenden en economische migratie. Daarnaast is het ook belangrijk dat jongeren de juiste studiekeuze maken, en dat men langer werkt. De invulling van onze jobs en van de arbeidsmarkt zal helemaal op haar kop worden gezet. En dat is volgens Agoria het rechtstreekse gevolg van de digitalisering.

 

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina