Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Hoe voorkom je een burn-out bij werknemers?

Tijdens de jaarlijkse InduMotion ontbijtmeeting in het Holiday Inn Hotel in Diegem gaf Florence Pérès een uiteenzetting over de oorzaken van stress op de werkvloer en burn-out.

Florence Pérès studeerde Gezondheidswetenschappen en specialiseerde zich in stress & burn-out preventie. De drukke, digitale maatschappij zorgt ervoor dat iedereen 24/7 bereikbaar is en dat ons brein in feite continu wordt geprikkeld. Er is chronische stress (door onze smart phone en inbox, een burenruzie, gezinsproblemen, financiële zaken ... ) en acute stress (je staat met de wagen in de file, een deadline op het werk ...) en het gevaar bestaat dat iemand voortdurend onder spanning staat en er geen mogelijkheid is tot recuperatie. 'De mens is gemaakt om te pieken bij stress, en kan daarna snel recupereren. Die recuperatie is echter cruciaal want de duurtijd van stress kan een probleem worden. Je moet dus voldoende tijd nemen om te recupereren, anders zal je ijkpunt verschuiven en verhoog je onbewust uw grens tot je uiteindelijk crasht', aldus Florence. Stress en burn-out moeten volgens haar meer bespreekbaar worden in onze maatschappij, want vaak krijgen de 'sterkste mensen' te kampen met een burn-out. Het gaat dan om perfectionisten, ambitieuze- en prestatiegerichte mensen, controlefreaks, loyale werknemers die geen 'neen' willen/durven zeggen, idealisten en pessimisten.

Kenmerken van een burn-out zijn: zich fysiek en mentaal uitgeput voelen, lichamelijke klachten hebben (bv rug- en spierpijnen), er is een ernstig slaaptekort, een verandering van gemoed en gedrag, controleverlies, verminderde mentale functies zoals geen concentratie en kort geheugenverlies, meer absenteïsme en een erosie van motivatie. Om dit aan te pakken is een gezonde slaap superbelangrijk, alsook beweging (sport), sociale activiteiten, mindfulness, vakantie, me-time, humor en microbreaks op het werk. Pauzes tijdens de werkuren (met beweging) zijn belangrijk om efficiënter te kunnen werken.

Voor een werkgever is het belangrijk om werknemers meteen feedback te geven, want onzekerheid is een belangrijke stressfactor. 'Geef werknemers zoveel mogelijk autonomie, want onvoorspelbaarheid, afhankelijkheid en geen controle hebben zijn belangrijke oorzaken van stress en een burn-out. Vier daarom samen uw successen op het werk, waak over een fijne werksfeer, zorg voor transparatie in je bedrijf of organisatie, stimuleer mono-tasking en laat mensen zelfstandig werken.' 

Een belangrijke algemene raad is dat iedereen moet proberen om in zijn leven alle 'energievreters' te verminderen. 'Accepteer wat je niet kan veranderen. Hou rekening met je dagelijkse energiepeil en verlies geen energie aan zaken waar je toch niets aan kan wijzigen', stelt Florence Pérès.  

InduMotion is de beroepsfederatie van bedrijven actief in de industriële aandrijving (hydraulisch, pneumatisch en elektromechanisch) en automatisering. Op 5 juni bezoeken de leden van InduMotion het bakkersbedrijf La Lorraine in Ninove. 

www.indumotion.be

www.bettermindsatwork.com

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina