Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

De maakindustrie is een sterke motor van de economie in Vlaanderen en Nederland. De sector staat echter voor de grote uitdaging om zijn productie te digitaliseren en zo de wereldwijde concurrentie de baas te blijven.

Flanders Make, het onderzoekscentrum voor de maakindustrie, en SMITZH, het Zuid-Hollandse smart manufacturing programma, bundelen hun krachten en bouwen samen een kennis- en innovatienetwerk op. Ze ondertekenden hiervoor op de Hannover Messe een intentieverklaring.

Om te kunnen concurreren met productie in lageloonlanden, hebben bedrijven in onze regio nood aan een slimme en flexibele productie die beantwoordt aan de groeiende vraag naar gepersonaliseerde producten  en kleine productseries.

Productieomgevingen moeten daarvoor eenvoudig aanpasbaar zijn aan de vraag naar producten op maat. Mensen gaan nauw samenwerken met robots, die vooral zwaar en repetitief werk doen, om aan gunstige prijzen te kunnen produceren in Europa. Operatoren krijgen hun opleidingen in een Virtual Reality omgeving. En papieren werkinstructies in de fabriek maken plaats voor tablets met digitale werkinstructies op maat van elke operator. En dat is nog maar het begin van de transitie naar industrie 4.0 die voor de deur staat.

‘Flanders Make ondersteunt bedrijven met onderzoek, diensten op maat en testinfrastructuur om concurrentieel te blijven dankzij de digitalisering van hun productie. Om dat met succes te kunnen doen is samenwerking met anderen noodzakelijk. Daarom creëren we nu met SMITZH een netwerk over de landsgrenzen heen, waarin bedrijven samen met elkaar en met kennisinstellingen aan technologische oplossingen voor de toekomst werken’, zegt Dirk Torfs, CEO van Flanders Make.

Eerste stappen in de samenwerking

SMITZH en Flanders Make hebben ieder een uitgebreid netwerk met bedrijven die voor vergelijkbare technologische uitdagingen staan. Die brengen ze samen, om “best practices” over slimme producten en productie uit te wisselen en om samen onderzoeks- en innovatieprojecten op te zetten. Die projecten zullen nauw aansluiten bij de 8 field labs rond onder meer robotica en big data.

Flanders Make lanceerde recent ook het  Smart Factory Benelux initiatief, waarin bedrijven actief in België, Nederland en Luxemburg samen een digitaal productiesysteem bouwen. Dit dient om nieuwe toptechnologieën te demonstreren en met elkaar te laten samenwerken in reële werkomstandigheden. Door hun technologie te integreren kunnen maakbedrijven ook leren om een eigen flexibel productiesysteem te maken dat zich eenvoudig aanpast aan nieuwe productvarianten. De samenwerking met SMITZH is meteen ook een ideale gelegenheid om meer Nederlandse bedrijven te enthousiasmeren voor het Smart Factory Benelux initiatief. 

Leo Van de Loock, Transitiemanger Industrie 4.0 bij de Vlaamse overheid, juicht de samenwerking tussen Flanders Make en SMITZH toe: ‘Vanuit de overheid stimuleren we bedrijven en onderzoeksinstellingen actief om in te zetten op de opportuniteiten die Industrie 4.0 en de bijbehorende digitalisering voor hun kunnen bieden. Over de grenzen heen kijken, bijleren van elkaar en zo samen stappen vooruit zetten is daarin van cruciaal belang om als regio competitief te blijven.’

Flanders Make en InnovationQuarter, de leidende partner van SMITZH werken al samen in het Vanguard-initiatief voor groei door middel van slimme specialisatie. 

www.s3vanguardinitiative.eu

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina