Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Met XPlanar slaat Beckhoff nieuwe wegen in op het gebied van machinebouw.

Dit wordt mogelijk gemaakt met planaire movers die vrij boven naar behoefte geplaatste planaire tegels zweven en waarmee een uiterst flexibele, nauwkeurige en zeer dynamische positionering wordt bereikt. Dit biedt machinebouwers maximale vrijheid en vereenvoudigt het ontwerpen van machines en installaties. 

Het XPlanar-systeem combineert een individuele plaatsing van planaire tegels met een multidimensionale positioneringsmogelijkheid van de erboven zwevende planaire movers. Daarbij kunnen de movers zonder schokken contactloos met een snelheid van maximaal 4 m/s, een versnelling van 2 g en een plaatsingsnauwkeurigheid van 50 µm tweedimensionaal worden verplaatst, en dat alles geruisloos en zonder slijtage. 

Het schaalbare planaire motorsysteem kan op de behoefte worden afgestemd. Dit maakt het ontwerpen van machines en installaties veel eenvoudiger. Door de uiterst flexibele plaatsing van movers en de zeer hoge bewegingsdynamiek, kunnen bijvoorbeeld productstromen heel eenvoudig en individueel worden verdeeld. Hierdoor kunnen voorheen noodzakelijke robots of andere niet-flexibele mechanische installaties efficiënt worden vervangen. Dankzij de contactloze beweging van de movers is er geen sprake van slijtage, emissies en het overdragen van verontreiniging.

Flexibele en veelzijdige bewegingsfuncties

De basis van het XPlanar-systeem wordt gevormd door 240 x 240 mm grote planaire tegels die in elke gewenste en daarmee precies op de toepassing afgestemde geometrieën kunnen worden geplaatst. Deze bevatten alle elektronica en de EtherCAT G-communicatie. Daarboven zweeft – dankzij geïntegreerde permanente magneten – een vrij te kiezen aantal planaire movers. De movers kunnen daarbij niet alleen horizontaal, maar ook verticaal en zelfs ondersteboven worden gebruikt. Er is keuze uit vier verschillende typen planaire movers:

–            de kleine mover van 95 x 95 mm voor lasten tot 0,4 kg

–            de standaardmover van 155 x 155 mm voor lasten tot 1,5 kg

–            de lange mover van 155 x 275 mm voor lasten tot 3 kg

–            de grote mover van 275 x 275 mm voor lasten tot 6 kg

De tweedimensionale X/Y-positionering van de mover wordt aangevuld met andere bewegingsfuncties:

–            Tot 5 mm optillen en laten zakken, desgewenst inclusief weegfunctie 

–            Tot 5° kantelen voor transport en handling van vloeistoffen

–            Tot ±15° draaien of door middel van speciale planaire tegels tot 360°

De botsingsvrije en gesynchroniseerde verplaatsing van meerdere movers en een automatische routeoptimalisering zijn andere functies die door de automatiseringssoftware TwinCAT worden aangeboden. Op die manier kan door het bewegen van meerdere movers in combinatie met elkaar de maximale last worden vergroot.

Geschikt voor de meest uiteenlopende toepassingen

XPlanar kan worden gebruikt als uiterst flexibel transportsysteem bij de algemene machinebouw, en hier in het bijzonder voor het automatiseren van processen zoals verpakken, monteren, sorteren en order picking. De vrije keuze van oppervlakken – makkelijk te reinigen glas, roestvrij staal in Hygienic Design of kunststof folie – ondersteunt daarnaast het gebruik in cleanrooms, in de farmaceutische en levensmiddelenindustrie en bij vacuümtoepassingen.

www.beckhoff.be/xplanar

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina