Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Lichtwerk geselecteerd als Radicaal Vernieuwer 2019.

Lichtwerk is een startup die medewerkers van bedrijven ondersteunt bij complexe productie processen. Lichtwerk zet hiervoor in op hoogtechnologische oplossingen zoals Augmented Reality en cobots. 

Lichtwerk is door De Standaard en De Sociale Innovatiefabriek geselecteerd als één van de 10 radicale vernieuwers van 2019. Een professionele jury koos uit meer dan 200 inzendingen.

Waar velen denken dat technologie werk voor mensen wegneemt, gelooft Lichtwerk dat technologie net kansen biedt om mensen aan het werk te helpen of te houden. ‘Binnen Mariasteen, reeds meer dan 50 jaar pionier in maatwerk, wordt al sinds 2012 ingezet op assistieve technologie om mensen te ondersteunen in productiewerk’, zegt Bart Decloedt, eindverantwoordelijke voor verkoop en innovatie bij Mariasteen.

Zo wordt met succes ingezet op:

  • Light Guide Systems: Een slim systeem dat werkinstructies stap voor stap projecteert op de werkpost zelf. Augmented reality, aan de hand van iconen, foto’s, filmpjes, geluiden, pick-to-light methodieken. Mét geïntegreerde controle!
  • Collaboratieve robots: De cobots helpen bij uitvoeren van precisiewerk of ondersteunen tijdens een opdracht wanneer een extra robothand van pas komt.

Startup bundelt netwerk en ervaring

Lichtwerk werd in mei 2019 opgericht door Mariasteen, emino en Groep Gidts en Molendries. Deze organisaties zetten sterk in op extra kansen creëren voor ieder talent. Mariasteen, een maatwerkbedrijf, heeft veel ervaring in het inzetten van assistieve technologie op de werkvloer. Emino is sterk in het coachen op de werkvloer en heeft een uitgebreid netwerk van bedrijven in Vlaanderen en Brussel. De organisatie begeleidt met meer dan 200 arbeidscoaches jaarlijks 3000 werkzoekenden, werknemers en werkgevers bij die bedrijven. Het bundelen van die expertise resulteerde in Lichtwerk.

Christel Witgeers, directeur Kwaliteit en Organisatie van emino, geeft aan: ‘De inzet van assistieve technologie kan drempels tot de arbeidsmarkt wegwerken en bijdragen tot duurzame loopbanen en het retentiebeleid van de werkgever. Een belangrijk gegeven in tijden van krapte op de arbeidsmarkt.’

Radicale Vernieuwers 

Radicale Vernieuwers is een wedstrijd van de Sociale InnovatieFabriek en De Standaard, in samenwerking met Cera, Koning Boudewijnstichting, VLAIO en Nationale Loterij. Samen gaan we op zoek naar oplossingen voor een beter klimaat en een betere wereld. We zoeken burgers, bedrijven, maatschappelijke bewegingen, overheden of instellingen met hun tegendraadse, onverwachte en trendsettende oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, armoede, verstedelijking, eenzaamheid, zorg, enz...

Publieksprijs 

In totaal selecteerden De Standaard en De Sociale Innovatiefabriek 10 radicale vernieuwers. Eén van hen krijgt bovendien de publieksprijs. Stemmen hiervoor kan via  www.standaard.be/radicalevernieuwers

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina