Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Tijdens een spannende finale kwam Tuur Sijbers uit Peer als winnaar uit de bus bij de EPLAN Olympiade.

Als winnaar kan hij niet alleen rekenen op festivaltickets en een tablet, maar komt hij ook in aanmerking voor een vast contract bij EPLAN of een van de partners van de olympiade: P&V Panels en Atlas Copco. 

Tijdens de wedstrijd werd de theorie- en praktijkkennis van de engineeringstudenten getest aan de hand van verschillende challenges. Tuur won de olympiade met zijn indrukwekkende kennis over het werken met een virtueel prototype.

In totaal namen er 165 studenten deel aan de EPLAN Olympiade, waarvan er uiteindelijk 8 doorgingen naar de finale. De finale zelf vond plaats op 10 december 2019 bij P&V Panels in Heusden-Zolder, waarna de deelneemers ook een kijkje achter de schermen mochten nemen bij dit bedrijf.

De groep reisde daarna door naar Duitsland en op 11 december werd de winnaar bekend gemaakt in de DFA (Demofabrik Aachen) in Aken. Winnaar Tuur Sijbers is afkomstig uit Peer en studeert Energietechnologie aan de UC Leuven Limburg.

Winnaar Tuur Sijbers over zijn deelname: ‘Ik ben heel gelukkig met mijn overwinning. Het examen zelf is vlot verlopen maar ik had niet verwacht dat ik eerste ging zijn. Ik behoorde niet bij de beste studenten in de tweede ronde, maar in de finale zelf liep het beter en eindigde ik als eerste.’De tweede en derde plaats gingen respectievelijk naar Gilles Devriese uit Hooglede-Gits en Jorik De Smet uit Oudenaarde.

Binnenkort een job bij EPLAN, P&V Panels of Atlas Copco

Als winnaar van de EPLAN Olympiade, komt Tuur in aanmerking voor een vast contract bij EPLAN of een van de betrokken partners: P&V Panels en Atlas Copco.Emiel Govaerts uit Ham won vorig jaar de olympiade. Sinds september dit jaar werkt hij als Junior Product Engineer bij EPLAN.

Het doel van de olympiade is om studenten op een creatieve manier warm te maken voor elektrisch ontwerp en engineering. De olympiade bestaat uit drie rondes en in elke ronde worden andere vaardigheden getest. 

Voor de deelnemers worden opleidingsmomenten voorzien en ook de deelnemende scholen stomen hun studenten klaar voor de wedstrijd. Op die manier krijgen de studenten een stevige basiskennis mee, zodat zij goed voorbereid zijn op het bedrijfsleven. Iets dat zowel de studenten als de industrie ten goede komt.

In de finale lag de focus dit jaar op het maken van een virtueel prototype (ook wel bekend als een digital twin) van een schakelkast. Dit prototype kan dan later gebruikt worden om de productie efficiënt aan te sturen. De examenvragen gingen ook over dit onderwerp.

Tuur geeft nog een aantal tips mee voor de studenten die volgend jaar willen meedoen met de EPLAN Olympiade. ‘Opletten in de les helpt enorm, dat geeft je een grote voorsprong. De Eplan Olympiade is echt een aanrader, zelfs als je na ronde 1 al afvalt dan het is nog steeds de moeite waard om mee te gaan en een kijkje te nemen in de bedrijven. Je doet een heleboel kennis op.’

De kers op de taart: een bezoek aan de Demofabrik Aachen 

Na de finale trokken alle finalisten en hun docenten samen met het EPLAN-team naar de DFA in Aken, Duitsland. Zo kregen de studenten de unieke kans om eens een kijkje te nemen bij dé hotspot voor Industry 4.0 oplossingen in Duitsland.

De DFA is een initiatief van de Universiteit van Aken en combineert nieuwe concepten uit de wetenschap met innovatieve technologieën uit de industrie. Zo wil het de digitalisatie binnen productieondernemingen stimuleren. Het gaat om een echte productieomgeving, waar ruimte is om prototypes te testen met het oog op een latere implementatie in de bedrijfswereld.

https://solutions.eplan.be/eplan-olympiade-student

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina