Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

3M wrijvingsringen speciaal voor e-mobility.

Wanneer een hoog koppel en schuifkrachten middels schroefverbindingen moeten worden overgedragen, zijn wrijvingsringen (Friction Shims) een beproefde en zeer effectieve oplossing.

Door de komst van de elektrische auto is de toepassing ervan uitgebreid - van het onderstel en de ophanging tot aan de assen. De nieuwe 3M Friction Shims Grade 55 zijn speciaal ontworpen voor de vereisten van elektrische en hybride voertuigen. Bij wrijvingsgevoelige verbindingen, beperkt de statische wrijvingscoëfficiënt de overdraagbare krachten en koppel.

Wrijvingsverhogende maatregelen zorgen ervoor, dat deze grens naar boven wordt bijgesteld. 3M wrijvingsringen bestaan uit een stalen substraat met een elektrolytische nikkelcoating met ingebedde diamanten. Ze zorgen voor een microschaalvergrendeling tussen twee wrijvingspartners en maken het zo mogelijk om bestaande geometrieën te optimaliseren of om lichtere en compactere ontwerpen te realiseren, zonder afbreuk te doen aan de vermogens- en koppeloverbrenging.

Hoge eisen aan elektrische voertuigen

De nieuwe 3M Friction Shims Grade 55 hebben met een gemiddelde korrelgrootte van 55 μm, de grootst beschikbare korrelgrofte. Daarmee is dit ontwerp bijzonder geschikt voor veeleisende toepassingen in het onderstel en de ophanging van hybride en elektrische voertuigen, waar gewoonlijk een kathodische dipcoating wordt gebruikt. De elektrische aandrijvingen met hun grote accucapaciteit, verhogen het gewicht van de aandrijfcomponenten aanzienlijk in vergelijking met klassieke verbrandingsmotoren. Dit leidt weer tot hogere eisen aan de schroefverbindingen in het onderstel en aan de assen.

Schroefaansluitpunten op het onderstel of subframe worden net zoals accubevestigingen ook daartoe gerekend. Hier dienen de ringen om de schroefverbinding te beschermen tegen hoge schuifkrachten, zodat de verbinding zelfs bij een hard contact met de stoeprand blijft bestaan.

Van aandrijflijn tot onderstel

De kleine effectieve ringen worden telkens voor elk product en elke klant individueel ontworpen en zijn betrouwbaar, solide en compact. Ze ondersteunen daarnaast ook OEM's en TIER's om hun lichtgewicht ontwerpdoelen te bereiken. Er zijn verschillende uitvoeringen beschikbaar. De grades 10, 25 en 35 worden voornamelijk gebruikt in de aandrijflijn, de grades 35 en 55 in het onderstel.

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina