Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

De Antwerps - Wase arbeidsmarkt is beter bestand tegen de 'economische' coronacrisis dan het Vlaams gemiddelde.

Van het begin van de Covid-19 crisis tot midden augustus hebben 3 op 4 bedrijven in de regio Antwerpen-Waasland hun personeelsbestand behouden of uitgebreid. Dat blijkt uit de nieuwe bevraging van Voka. 

‘Dit wijst er op dat de economie in onze regio tot nu toe vrij resistent was tegen deze crisis’,zegt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. ‘Het komt er nu op aan om ook in de komende periode onze bedrijven perspectief te geven zodat meer werkgevers de stap naar nieuwe aanwervingen durven te zetten.’

‘Eerst het goede nieuws dat we kunnen afleiden uit de Vlaamse bevraging die Voka organiseerde,’zegt Luc Luwel. ‘We zien dat heel wat bedrijven de rug rechten. 12,9 % van de werkgevers zal eind dit jaar meer personeel tewerkstellen dan voor de crisis. Dat is twee procentpunt meer dan het Vlaams gemiddelde’, onderstreept Luc Luwel.  ‘Bovendien zal 55 % een ongewijzigd personeelsbestand hebben, 3,9 procentpunt boven het Vlaams gemiddelde.’

Uiteraard voelt ook de Antwerps-Wase markt de coronamaatregelen en de dalende vraag in de balans. ‘Dat maakt dat 25 % van de bedrijven met personeel, al moest snoeien in het personeelsbestand. Dit cijfer zal in het najaar  mogelijk nog stijgen tot 32 %.’  In het meest ongunstige scenario zal 4 %, ofwel zo’n 15.800 arbeidsplaatsen van het totaal aantal private loontrekkende jobs in de arrondissementen Antwerpen en Waasland op de helling staan dit jaar. De Nationale Bank van België gaf aan dat in 2021 deze afslanking zich zal blijven voortzetten.

Deze cijfers tellen de tijdelijk werklozen mee als behouden personeel. ‘Heel wat ondernemers vragen dan ook dat het coronasysteem van tijdelijke werkloosheid moet worden opengesteld voor alle bedrijven, tot minstens het einde van dit jaar,’voegt Luc Luwel nog toe. 

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina