Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Nooteboom Trailers, een familiebedrijf opgericht in 1881, biedt haar klanten integrale speciaaltransport-modellen voor uitzonderlijk wegvervoer.

Om de vele onderdelen zoals staalconstructies toegepast in de trailers te kunnen lassen, heeft Nooteboom Trailers ervoor gekozen een Yaskawa HC10 cobot aan te schaffen bij Automise B.V.

Automise is gespecialiseerd in het automatiseren van productieprocessen. Dit kan gaan om het verschaffen van persoonlijk en onafhankelijk advies, het ontwikkelen van lasmallen of robottooling of het integreren van software om (las)robots te programmeren. Daarnaast is het mogelijk om door Automise (las)robots on- en offline te laten programmeren of om het eigen personeel te trainen in het programmeren van  robots.

De samenwerking tussen Nooteboom en Automise is eind 2019 tot stand gekomen, met de vraag of Automise een cobot installatie wilde leveren om onderdelen van trailers te kunnen lassen. Een cobot of co-robot is een robot die bedoeld is om samen te werken met mensen in een gemeenschappelijke werkomgeving.

Kleinere investering, groot voordeel

Nooteboom heeft gekozen voor een Yaskawa HC10 cobot. De HC10 beschikt over alle functies welke ook aanwezig zijn in een normale lasrobot. Dit maakt het mogelijk om lassen te zoeken en volgen, multilayer te lassen en offline te programmeren vanaf een computer. Daarnaast is het mogelijk om de cobot vast te pakken, op de juiste plek te zetten en op de cobot manier programma’s te maken. Dit is mogelijk met de “Welding Wizard” applicatie welke standaard op de HC10 geleverd wordt. Nooteboom heeft met de Yaskawa HC10 het programmeergemak van een cobot en de functionaliteiten van een robot.

Bij Nooteboom Trailers is de cobot op een verrijdbare werkbank gemonteerd aan de zijkant van een staalkolom. Het bereik op de lastafel is zodoende optimaal, maar het is daarnaast ook mogelijk de staalkolom om te draaien en de cobot boven een product of trailer te plaatsen. Dit maakt het mogelijk trailers met de cobot per segment af te lassen, waar anders een grote robotinstallatie voor aangeschaft dient te worden. 

Raymond Belderink, COO bij Nooteboom Trailers: ‘Voor het investeringsbedrag van één grote lasrobot voor het lassen van onze trailers, kunnen wij in de toekomst meerdere cobots integreren. In plaats van één lastoorts hebben we dan vier of vijf lastoortsen welke aan trailers of onderdelen van trailers kunnen lassen.’

De opstelling is in hoogte verstelbaar, dus ergonomisch voor iedere werknemer. Ook kan hij gekoppeld worden met een lastafel om het werkbereik te vergroten. De controller en de Fronius lasmachine zijn weggewerkt in de verrijdbare werkbank. Op de achterzijde dient men alleen de stekkers, het lasgas en een persluchtleiding aan te sluiten.

www.yaskawa.nl

 

 

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina