Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Arbeidstekorten, bevoorradingscrises en Covid-19: er zijn genoeg uitdagingen geweest voor bedrijven in 2021.

Tegelijkertijd draait de economie op volle toeren en worden er steeds hogere eisen gesteld aan flexibiliteit, continuïteit en duurzaamheid.

Dat heeft bedrijven over de hele wereld ertoe aangezet hun productie- en toeleveringsketens te heroverwegen en zich te concentreren op flexibele automatisering. Deze ontwikkelingen wijzen op een nog drukker 2022.

Daarom deelt Sales & Development Manager Benelux Christian Janse van Universal Robots de drie trends in automatisering voor dit jaar.

  1. Tekort aan arbeidskrachten 

Immens veel bedrijven staan met openstaande vacatures te zwaaien, zeker voor fabrieksmedewerkers. Bovendien zet een stijgende wereldwijde vraag naar consumptiegoederen de productiecapaciteit en toeleveringsketens van bedrijven onder druk.

Flexibele automatisering kan de sleutel zijn om deze uitdagingen op te lossen. In markten met vergrijzende arbeidskrachten en een strijd om jong talent, kunnen cobots de oplossing zijn om de productiviteit te verhogen en zelfs flexibeler te maken. Op die manier kunnen de bedrijven laten zien dat ze innoveren, om zo jonge medewerkers – die gemotiveerd zijn om samen te werken met cobots - aan te trekken. Bovendien kunnen bedrijven dankzij cobots dichter bij hun markten produceren, waardoor ze minder kwetsbaar zijn voor fragiele toeleveringsketens.

  1. Cobots kunnen steeds meer

De mogelijkheden die automatisering en cobots bieden, breiden alleen maar uit. Naarmate externe ontwikkelaars nieuwe toepassingen in cobotica lanceren, zoals bijvoorbeeld in het UR+ ecosysteem, neemt het aantal taken dat robots aankunnen toe. Nieuwe grijpers en systemen zorgen ervoor dat robots indrukwekkende, soms zelfs gespecialiseerde taken kunnen uitvoeren. Robots enkel inschakelen voor palletiseren is allang verleden tijd: cobots kunnen bijvoorbeeld ook lassen en schuren, en zelfs werk in medische labo’s behoort tot hun mogelijkheden! 

Slimme bedrijven, waarin mensen en cobots naast elkaar werken, zullen de komende jaren duidelijk groeien. Zo voeren cobots de repetitieve (en saaiere) taken uit, terwijl werknemers tijd hebben voor uitdagender werk. Zeker met de innovatiegedreven specialisaties in verschillende sectoren, wordt het interessant om te zien hoe collaboratieve robots daarin hun weg zullen vinden in 2022.

  1. Cobots stimuleren duurzaamheid 

Tot slot verwachten we dat de duurzaamheidsagenda tot meer automatisering zal leiden. Door flexibeler en dichter bij de markten te produceren, kunnen bedrijven hun transportbehoeften en magazijncapaciteit verminderen. Producten kunnen dichter bij de leveringsdatum worden geproduceerd en precies worden afgestemd op de actuele behoefte. Cobots verhogen ook de precisie in productieomgevingen met veel onderdeelwisselingen. Als gevolg daarvan kunnen bedrijven fouten verminderen, overproductie tot een minimum beperken en materiaalverspilling voorkomen. 

Een succesvolle duurzaamheidsinspanning bestaat uit vele elementen en moet worden verankerd in een algemene strategie van elke onderneming. Toch zal, net zoals in elke sector, ook cobotica tegen 2022 een belangrijke rol spelen om bedrijven duurzamer te doen functioneren.

Automatisering en met name cobotica hebben dus goede vooruitzichten voor het nieuwe jaar. Groei in bestaande sectoren en cobots in nieuwe industrieën als optimalisatie: het kan allemaal in 2022.

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina