Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Met precisie 4.540 gaten boren: de stagiairs van SHW-Werkzeugmaschinen stonden voor deze taak bij het bouwen van een airhockeytafel.

Voor het mechanisme van de speciale boormachine vertrouwen de toekomstige industriële monteurs en mechatronica-technici volledig op de smeermiddelvrije motion plastics van igus. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van onderhoudsvrije dryspin draadspindels en de smeermiddelvrije drylin W lineaire technologie van igus.

Airhockey wordt beschouwd als een klassiek spel, vooral in de VS, en is te vinden in veel speelhallen. Het idee ontstond in de jaren 70. Airhockey moest voor iedereen toegankelijk worden gemaakt. Zo ontstonden de tafels ter grootte van een biljarttafel, waarop twee tot vier spelers proberen een puck in het doel van de betreffende tegenstander te slaan.

Er wordt lucht door vele kleine gaatjes onder de tafel geblazen, waardoor een luchtkussen ontstaat waarop de puck zeer snel glijdt met vrijwel geen wrijvingsverliezen.

De stagiaires van SHW-Werkzeugmaschinen wilden in het kader van de wedstrijd "Art meets Technology" een nieuwe draai geven aan dit klassieke spel. Het resultaat was een tafel van toernooiformaat met ongeveer 4540 gaten met een diameter van elk 1,2 mm. De tafel is vanaf nul ontwikkeld, gebouwd, geprogrammeerd en in gebruik genomen.

De cursisten hebben speciaal voor het speelveld een machine gemaakt die wordt bestuurd door een computer en de gaten voor de luchtkanalen boort in een raster van 23 mm. In hun zoektocht naar de juiste componenten vonden ze bij igus wat ze zochten.

'Bovenal was een hoge mate van nauwkeurigheid voor de gaten voor ons bijzonder belangrijk, dus de aandrijftechnologie moest zeer nauwkeurig zijn', herinnert Bernhard Müller zich, die het studentenproject bij SHW begeleidde. Na een zoektocht op internet en gedetailleerd overleg met Philipp Krajewski, verkoopadviseur van igus, hebben we gekozen voor drie drylin W rails en sledes, alsmede dryspin draadspindels en moeren. De kosteneffectieve en vuilbestendige componenten worden gebruikt als x-, y- en z-assen.

Airhockeytafel met Young Engineers Support wint wedstrijd

Het project overtuigde ook de jury van de wedstrijd "Art meets Technology".

Met hun airhockeytafel behaalden de stagiaires de eerste plaats in de categorie Kwaliteit.

Maar wat is er van de tafel geworden? 'Momenteel is de tafel beschikbaar voor alle medewerkers om tijdens de pauzes te spelen. Op ons kerstfeest is al een intern toernooi gespeeld. We tonen het ook op trainingsvakbeurzen', legt Bernhard Müller uit.

Het project werd ondersteund door igus als onderdeel van haar Young Engineers Support. Met het universitaire initiatief wil igus scholieren, studenten, stagiaires en docenten helpen met gratis voorbeelden en sponsoring, evenals met de ontwikkeling van innovatieve projecten.

Meer informatie over de universitaire ondersteuning is te vinden op: https://www.igus.eu/yes

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina