Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

In zowat elke sector hebben kandidaten de vacatures en organisaties voor het kiezen. Maar niet alle vacatures raken makkelijk ingevuld.

Nu we de eerste twee kwartalen van 2023 achter de rug hebben, is begin juli het perfecte moment om de balans op te maken en de arbeidsmarkt binnen engineering nader te bekijken.

Jülide Tunali (foto), Senior Manager in de Engineering & Supply Chain divisie bij internationaal rekruteringsspecialist Robert Walters, licht toe. 

Ongewijzigde top 3 

Net zoals in 2022, zijn het vooral ervaren Project Managers, Engineering Managers en Maintenance Managers die de voorbije 6 maanden fel gegeerd waren op de arbeidsmarkt. Sectoren zoals pharma, chemie en de voedingssector doen het extreem goed, en we verwachten dat dit in de tweede helft van het jaar ook nog het geval zal zijn. 

Moeilijk rekruteringsproces 

'Organisaties blijven echter gefixeerd op het vinden van kandidaten met een goede talenkennis, hetgeen het rekruteringsproces onnodig vertraagt', vertelt Jülide Tunali. 'Daar komt nog bij dat kandidaten zeer selectief zijn. Ze staan open voor een nieuwe professionele uitdaging, maar willen enkel de stap zetten als ze er ook écht op vooruit gaan, en dan speelt salaris vaak een doorslaggevende rol.' 

De loonindexatie van begin 2023 heeft ervoor gezorgd dat organisaties kostbewust zijn in hun aanwervingsproces. Jülide: 'We hebben de voorbije maanden meermaals gemerkt dat organisaties geschikte kandidaten aan de kant schuiven omdat de salarisverwachtingen te hoog zijn. Vaak wordt dan beslist om meer junior kandidaten aan te trekken of internationaal talent aan te spreken uit sectoren die het minder goed doen.' 

Focus op human skills 

Binnen engineering is een technische basis uiteraard een noodzaak, maar vandaag de dag spelen human skills een alsmaar belangrijkere rol in het selectieproces. Als engineering professional word je verwacht om vlot te kunnen multi-tasken en prioriteiten te stellen. Naast sterke communicatieve en interpersoonlijke vaardigheden is het echter ook belangrijk om ‘out-of-the-box' te kunnen denken en over een zekere commerciële ingesteldheid te beschikken.  

'De tijd waarin engineering professionals geselecteerd werden puur op hun technische kennis ligt ver achter ons. Om een project in goede banen te kunnen leiden leggen hiring managers vandaag de focus op human skills bij het aanwerven van nieuwe medewerkers, zodat de veranderingen binnen de organisatie vlot kunnen doorgevoerd worden. De deur naar internationaal talent staat in de meeste organisaties inmiddels op een kier, maar vaak zien we dat talenkennis een barrière vormt. Hard skills zoals talen kunnen echter aangeleerd worden. Zodra organisaties dit ten volle beseffen en investeren in opleiding van nieuw internationaal talent, zijn we al een hele stap verder in de strijd om talent', besluit Jülide Tunali. 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina