Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Demto uit Raamsdonksveer verzorgt de ontwikkeling, productie en assemblage van onder meer hydraulische trilblokken, watervernevelaars voor een stofvrij omgeving, tapijtstrippers en volautomatische vloerenzaagmachines.

Als machinebouwer verzorgt Demto voor onder meer Dehaco een aantal unieke en innovatieve productlijnen. Eind 2022 is er een Yaskawa AR 2010 lasrobot met manipulator geïnstalleerd in de productieruimte van Demto.

Binnen het bedrijf zijn er verschillende afdeling die bij het realiseren van het eindproduct betrokken zijn. Naast de afdeling voor het constructiewerk voor bijvoorbeeld de frames, is er ook een  (elektronische en mechanische) afbouwafdeling en een eigen (hand en CNC) verspaanafdeling. Door de groeiende afzet van de diverse productlijnen is automatisering erg belangrijk, zowel voor de betrokken medewerkers als voor de toekomstbestendigheid van het bedrijf.

Samenwerking

Begin 2022 waren Arno Schermers, R&D Manager, samen met Cornee van Zandvliet van de constructieafdeling dan ook begonnen met het onderzoek naar een lasrobot of -cobot. Alle mogelijkheden die er waren werden onderzocht: cobotsystemen en robotsystemen en bij de verschillende lasrobot producenten. Vervolgens werden er een aantal offertes uitgebracht, onder andere door Yaskawa.

'Uiteindelijk zijn we bij Yaskawa uitgekomen. Ze hebben heel goed naar onze ideeën geluisterd, naar het totale concept. Aangezien wij de robot willen inzetten voor onze eigen productie en niet voor werk van derden, wilden we afwijken van de standaard oplossingen. Toen zijn we om de tafel gegaan met Kor Blijenberg (Accountmanager Yaskawa Benelux). We kwamen al snel tot iets wat helemaal in ons straatje paste, waarbij wij dachten, zo moet het zijn. Wij hadden ideeën hoe we het wilde doen en Kor begreep dat snel. Door zijn kennis en advies voor onze toepassing is de samenwerking erg prettig.'

Geleidelijke integratie

De lasrobot is met een lange termijn visie aangekocht. Door de groei van producten én productlijnen komt er meer laswerk bij.

'We hebben de lasrobot nu reeds een aantal maanden en we gaan hem steeds vaker inzetten', vertelt Arno verder. 'Zo’n investering moet je niet pas doen als deze direct productie moet gaan draaien. Je zult eerst de nodige tijd erin moeten stoppen om alles te leren en correct te laten werken zonder het gevoel van druk voor het moeten produceren. Hier hebben we dan ook echt de tijd voor genomen door 1 dag in de week er mee bezig te zijn, met name Cornee. Nu zijn we zover dat we met deze robot de eerste halffabricaten kunnen maken.'

Doordat de lassers vanaf het begin van het proces erbij betrokken zijn geweest is de integratie vloeiend en op een geleidelijke manier verlopen. 

Training

Er zijn twee dagen training geweest bij de Yaskawa Academy in Eindhoven en de trainers zijn ook twee dagen op locatie bij Demto geweest. 'We hebben eerst gezegd, we kunnen nu eigenlijk een aantal producten al lassen dus dat gaan we ook doen. Dan krijgen we daar ervaring in en wordt het makkelijker om de volgende stap te zetten.'

Binnenkort volgen nog twee trainingsdagen die in het teken zullen staan van het lassen van meerdere lagen. Naast het opleiden van de lassers om de robot zelf te programmeren bepalen ze ook zelf welk werk de robot gaat uitvoeren waardoor het werk voor hun leuker is geworden.

Vervolg met extra robots?

Of er nog meer robots bij gaan komen? Dat moet nog blijken. De huidige robot installatie kan uitgebreid worden met een tweede rotatietafel of een slede.

'Als je er eenmaal eentje hebt en je kunt er goed mee werken, dan is het ook makkelijker om een tweede robot te kopen. Dan heb je de ervaring en weet je waar je aan begint', vertelt Arno. De lasrobot is op twee vlakken een uitkomst: het ondersteunt de lasser zelf en biedt bedrijfsmatig de continuïteit die ze zochten. Cornee en Arno hebben samen zelf een lasdampafzuigkap ontworpen die speciaal gemaakt is voor gebruik van deze robot. 'Want de standaard beschikbare afzuigkap was niet praktisch en voldeed niet aan onze wensen en dus maken we het gewoon zelf', aldus Cornee.

Arno Schermers concludeert: 'Qua laswerk en hoe we er al mee werken is het allemaal precies zoals we het van tevoren hadden bedacht. De samenwerking bevalt ons prima en mochten we gaan uitbreiden dan kloppen we zeker bij Kor aan.'

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina