Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Novolink modules integreren AF-magneetschakelaars in automatiserings- en slimme productiesystemen. Daarmee maken ze realtime optimalisatie en voorspellend onderhoud mogelijk.

Met de ‘smart industry’ wordt een sprong voorwaarts gemaakt van traditionele automatisering naar een volledig verbonden en flexibele productieomgeving.

Met de nieuwe Novolink-modules dicht ABB de kloof tussen traditionele elektromotoren in de maakindustrie en deze ‘slimme machines’.

De Novolink modules worden eenvoudig op bestaande magneetschakelaars voor motorstartapplicaties geklikt, waarna geprofiteerd kan worden van de voordelen van digitalisering voor bijvoorbeeld het onderhoud en energiemanagement. Dat biedt belangrijke voordelen voor de machinebouwer die de eerste stappen op dit gebied zet: de oplossing kan stapsgewijs worden geïmplementeerd, waarbij vanaf het eerste moment van de technische en economische voordelen wordt geprofiteerd.

De modules zijn bovendien voorzien van een intelligente gateway met open protocol OPC-UA waardoor ze volledig compatibel met elk fabricaat zijn, waaronder de geïntegreerde B&R softwareomgeving die door veel geavanceerde machinebouwers wordt gebruikt.

Energie besparen door goed onderhoud 

Motoren zijn de drijfveer voor de industriële wereld. Wereldwijd zijn er vele miljoenen geïnstalleerd. Volgens schattingen van het International Energy Agency (IEA) zijn industriële systemen die worden aangedreven door elektromotoren verantwoordelijk voor ongeveer 30% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik. Door motoren goed te onderhouden kunnen de prestaties en output van de motorsystemen worden geoptimaliseerd. Goed onderhoud is hoe dan ook geen overbodige luxe: uit onderzoek blijkt dat meer dan 90% van de mechanische storingen vermijdbaar is. Voorspellend onderhoud staat daarom hoog op de agenda van machinebouwers én hun klanten. 

Maar om als onderhoudstechnicus de vruchten te kunnen plukken van voorspellend onderhoud, moeten aangesloten belastingen, elektrische metingen en andere belangrijke onderhoudsvariabelen, continu worden bewaakt en gerapporteerd. Met die informatie kan de onderhoudsengineer de motor immers efficiënter laten werken. En door de motor in de optimale bedrijfstoestand te houden, kunnen ook nog eens de bedrijfskosten worden verlaagd.

Hier vormt Novolink de schakel tussen elektromotoren en automatiseringssystemen en intelligente productiesystemen. Met de realtime gegevens en analyses kunnen klanten hun operationele efficiëntie verbeteren en energiebesparingen realiseren.

Kant-en-klare oplossing

Het aansluiten van magneetschakelaars met Novolink is uiterst eenvoudig. Zo wordt de Novolink SFM1 module met een 24V DC spoel rechtstreeks vastgeklikt op een magneetschakelaar AF09 tot AF96 van de AF-serie. Speciale bekabeling is hiervoor niet nodig. De module is naadloos geïntegreerd in elke PLC met OPC-UA communicatie of met B&R middels X2X en biedt relevante onderhoudstellers zoals motorbedrijfsuren en trip-tellers en zorgt via een digitale ingang voor bewaking van kortsluitbeveiligingen. Problemen in bijvoorbeeld de belasting of de voeding kunnen zo snel worden opgelost.

Tot het Novolink programma behoort ook de hoogwaardige SCV10 motorbeveiliging als optionele uitbreiding op de SFM1. Met deze module kan de status van aangesloten apparatuur worden beoordeeld. Hiertoe meet de SCV10 onder meer de lijnspanning, fasestroom, vermogen, frequentie, totale harmonische vervorming en andere relevante parameters. Voor een optimale regeling van de motor wordt een geavanceerd thermisch model van de motor berekend. De Novolink modulen worden met een Ethernetkabel aangesloten, waarbij tot 8 modulen op een string mogelijk zijn. 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina