Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Euramax stroomlijnt snel wijzigende productieplanning met analytics.

Als toonaangevend ontwerper en producent van bekledingsmateriaal krijgt Euramax voortdurend te maken met factoren die de productieplanning verstoren. Zelfs voor de experts in de organisatie is het niet mogelijk om alle gevolgen van een beslissing te overzien. Daarom schakelde het bedrijf data-analyse in om productieschema’s in realtime te voorspellen en de planning van orders te verbeteren.

'Mensen blijven mensen. Ze kunnen al eens dingen over het hoofd zien, zeker als ze het druk hebben of stress ervaren. Een machine heeft geen stress', zegt Peter Wijers, ICT & BI Manager bij Euramax. Het bedrijf produceert voorgelakt aluminium en staal voor tal van toepassingen, zoals recreatie voertuigen, architectuur, transport en de huisstijl van organisaties. Met ongeveer 200 medewerkers verspreid over drie fabrieken bedient Euramax klanten in Europa, het Midden-Oosten en Azië.

Voor producten van Euramax geldt dat bestellingen regelmatig veranderen. Dat kan het gevolg zijn van nieuwe orders of van aanpassingen in het productieschema omdat bijvoorbeeld de benodigde materialen niet op tijd zijn geleverd. Medewerkers in de fabrieken moeten rekening houden met allerlei factoren die de productieprocessen en orderplanning kunnen verstoren. 'Hoe bestellingen worden ingepland, hangt volledig af van wat de klant heeft besteld', zegt Wijers.

Kennis vertalen naar nulletjes en ééntjes

'Omdat zoveel factoren een rol spelen, is het niet mogelijk om alles snel na elkaar door de machine te jagen. Voor sommige materialen moet dat sneller of trager gebeuren. Ze kunnen een dikkere of een dunnere lak nodig hebben. En soms moeten materialen zelfs twee keer door de machine passeren', legt Wijers uit. Natuurlijk kunnen werknemers van Euramax rekenen op jarenlange ervaring en veel kennis van zaken, maar zelfs een expert kan niet alle gevolgen van een beslissing overzien. 'Als een bestelling vandaag was ingepland en naar overmorgen wordt doorgeschoven, dan is het voor een persoon simpelweg onmogelijk om de impact op twintig andere bestellingen in de wachtrij precies in te schatten.'

Het bedrijfssucces van Euramax hangt in grote mate af van het vermogen om alle factoren in kaart te brengen en geïnformeerde beslissingen te nemen. Daarvoor rekent het bedrijf op analytics-technologie zoals  SAS Viya en  SAS Data Integration.

'We hebben geprobeerd om alle noodzakelijke expertise en ervaring te programmeren. En alle mogelijke factoren en afhankelijkheden in nulletjes en ééntjes om te zetten', zegt Peter Wijers. 'Ons berekeningsmodel heeft nu bijna evenveel kennis als onze werknemers. Het grote verschil is dat software wel alles overziet.'

Single point of truth

Alle benodigde data van alle lopende orders staat nu in één overzicht waar de hele organisatie mee werkt. De software haalt elke vijftien minuten data uit de verschillende systemen, gaande van open orders tot werkvoorbereiding, transport en productieplanning. De SAS-technologie berekent meteen of er een bedreiging voor een order bestaat en welk effect dat zal hebben op de andere bestellingen. Zodra het systeem iets vaststelt, wordt iedereen op de hoogte gebracht en geeft het rapport in het rood de oorzaak van het probleem weer.

'Onze medewerkers werken vandaag met een scherm dat uit twintig tabs bestaat. Als iemand iets vergeet of er een kink in de kabel komt, dan is driekwart van de organisatie daar snel van op de hoogte', legt Wijers uit. 'De impact van een verandering wordt onmiddellijk berekend in de order. Dat zorgt er ook voor dat werknemers tijdig op wijzigingen kunnen reageren en geïnformeerde beslissingen nemen. Krijgt niemand een rapport, dan mogen we er gerust in zijn dat alles goed verloopt. Het feit dat iedereen hetzelfde overzicht ziet en dezelfde informatie heeft, maakt processen transparant.'

Minder stress, meer zekerheid

Omdat de software uitrekent hoe lang het zal duren om een bestelling af te handelen, kan de technologie ook het weekschema in kaart brengen. Het overzicht wordt om de vijftien minuten opnieuw berekend, aangezien de planning voortdurend wijzigt. 'De business rules geven aan wanneer iets in het proces niet volgens plan verloopt. Zo zien we meteen waar het probleem zit', aldus Peter Wijers.

Euramax kan nu ook met meer zekerheid voorspellen wat het bedrijf in de komende week zal produceren, waardoor het meer controle krijgt over de planning. 'We zien bijna in realtime hoeveel tijd we per dag verliezen. Als dit gedurende de dag toeneemt, kunnen we de productieplanning van onze andere orders onmiddellijk aanpassen. En natuurlijk zal het systeem ons dan binnen de vijftien minuten opnieuw laten weten of we de juiste beslissing hebben genomen.'

In een volgende stap wil Euramax de analytics-technologie van SAS gebruiken om advies te krijgen over de acties die ze ondernemen. 'Ons ultieme doel is dat we nieuwe orders automatisch kunnen inplannen, waarbij de software alle factoren analyseert, de impact voorspelt en de optimale planning berekent. Medewerkers kunnen het systeem dan nog altijd overrulen en aangeven waarom ze tot die beslissing gekomen zijn. Op die manier zal het systeem alleen maar slimmer worden', besluit Wijers.

Meer informatie en inspiratie over innovatie in productie:  klik hier

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina