Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Een schoon stadsgezicht is waar veel grote steden over de hele wereld naar verlangen.

Om die droom wat dichterbij te brengen, heeft Finbin, een Fins bedrijf, een intelligente afvalbak ontwikkeld. Deze beschikt over een pers op zonne-energie die de hoeveelheid afval die het kan bergen met een factor zes vergroot.

De gebruikte smeermiddelvrije igus-glijlagers zorgen voor een lange levensduur van de afvalbak. Dit project won in 2021 de groene manus award.

Pizzadozen, koffiemokken en drankblikjes. Steden in heel Europa vechten al jaren tegen deze stortvloed aan afval. Conventionele afvalbakken lopen steeds meer tegen hun grenzen aan.

Het antwoord van het Finse bedrijf is de CitySolar afvalbak, die afval comprimeert, waardoor de capaciteit van de bak met een factor zes toeneemt. De afvalbak is verbonden met internet en vraagt om lediging voordat deze zijn maximale capaciteit bereikt. Om de duurzaamheid van het nieuwe type afvalbak te vergroten, gebruiken de ingenieurs onderdelen die geen onderhoud vergen. Daarom worden smeermiddel- en onderhoudsvrije igus iglidur G en iglidur M250 kunststof glijlagers gebruikt voor de mechanica van de pers en de voethendel.

Conventionele metalen lagers waren uitgesloten omdat hoge luchtvochtigheid en smering een probleem vormen in het dagelijkse gebruik. iglidur glijlagers zijn echter niet gevoelig voor vocht, stof of vuil.

Een test in het 3800 vierkante meter grote eigen laboratorium van igus bewijst hoe slijtvast de lagers zijn. In de test werden de glijlagers met een belasting van 30 Mpa op een met gas genitrificeerde St52-stalen as gescharnierd met een snelheid van 0,01 meter per seconde. De iglidur G glijlagers vertoonden zelfs na 200.000 cycli vrijwel geen tekenen van slijtage. Dit maakt ze ideaal voor betrouwbaar, onderhoudsvrij gebruik in alle weersomstandigheden gedurende vele jaren.

www.igus.be

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina