Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

In de productie zijn stilstandtijden duur.

Voor fabrikanten van bijvoorbeeld gereedschapsmachines is het daarom van groot belang dat systeemmontage zo snel en efficiënt mogelijk verloopt.

Het readychain-rek is een modulair montage- en transportrek voor geconfectioneerde energietoevoersystemen, dat igus al tien jaar aanbiedt. Nu heeft igus een oplossing ontwikkeld die nog eenvoudiger en sneller is, met praktisch onbeperkte aanpassingsmogelijkheden: het eerste 3D-geprinte readychain p-rack (geprint rek). Het kan tot op de millimeter nauwkeurig worden aangepast aan de wensen van de klant.

Het snel en veilig naar de machine brengen van aansluitklare kabelrups-systemen is het doel dat igus nastreefde bij de ontwikkeling van het kabelrupsrek. Het bespaart veel werkstappen, waardoor proceskosten en montagetijd aanzienlijk worden verminderd.

'Steeds meer bedrijven zoeken nieuwe manieren om processen te optimaliseren om de efficiëntie te verhogen en de kosten te verlagen', zegt Christian Stremlau, Head of Business Unit readychain en readycable bij igus. 'We willen onze klanten ondersteunen door hen een snelle oplossing te bieden voor het transporteren en monteren van onze aansluitklare energietoevoersystemen die volledig is afgestemd op hun behoeften. Daarom hebben we nu het eerste kabelrupsrek ontwikkeld dat doormiddel van additieve productie wordt ontwikkeld. Het is een zeer eenvoudige, flexibele toevoeging voor readychain klanten, waardoor zij nog sneller kunnen profiteren van de voordelen van een maatwerkoplossing. Alle toebehoren worden binnen 36 uur geprint.'

Industrieel maatwerk zonder minimale batchgrootte

Additieve productie biedt qua geometrie vrijwel onbeperkte mogelijkheden. Zo kunnen tot op de millimeter nauwkeurig op de toepassing afgestemde modules worden geproduceerd.

'Dit geeft klanten volledige vrijheid bij het ontwerpen van p-racks', zegt Stremlau. 'Het kan een ergonomisch ontwerp hebben met afgeronde vormen - zonder storende contouren of scherpe randen die letsel kunnen veroorzaken. Extra elementen, zoals houders voor gereedschap, kleine onderdelen of belettering kunnen ook naar wens worden geprint.'

Gebruikers besparen niet alleen op voorhand tijd en geld op onder meer het ontwerp, maar ook de moeite en moeite die komen kijken bij latere aanpassingen. Er is geen minimale batchgrootte om deze optimale installatieoplossing te laten renderen. 'Het grote voordeel voor klanten is dat we alles uit één hand leveren - en snel. Ontwerp en productie zijn bij igus ter plaatse. We hebben onze eigen ontwerpingenieurs en een eigen 3D-printafdeling, wat meer flexibiliteit betekent in combinatie met korte communicatiekanalen. en doorlooptijden', zegt Christian Stremlau.

Soepel werkend ontwerp verkort de installatietijd tot wel 66%

Het p-rack wordt niet alleen veel sneller gefabriceerd, maar is ook veel lichter dan zijn metalen voorganger. De gewichtsvermindering (tot 80%) spaart hulpbronnen en maakt het hanteren veel veiliger en gemakkelijker. Het soepel werkende ontwerp vermindert ook de installatie-inspanning tot 66%. Montage en demontage worden geheel zonder extra handgereedschap uitgevoerd. De gewichtsreductie en het modulaire ontwerp besparen ook volume en transportkosten voor de retourzending.

Ondanks de lichtgewicht constructie is het 3D-geprinte frame zeer veerkrachtig. Om zijn sterkte te garanderen, wordt het p-rack, net als alle igus-producten, uitgebreid getest in het eigen laboratorium. Een ander bijzonder kenmerk van het p-rack is dat alle toebehoren ook van maïszetmeel kunnen worden geprint. Het materiaal is zeer robuust en absoluut roestvrij. Het kan ook worden gecomposteerd of volledig worden geregranuleerd en hergebruikt.

www.igus.be

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina