Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Van microdrives tot microscopen tot precisie-engineering: ingenieurs over de hele wereld bouwen steeds compactere producten.

Voor hen produceert igus nu microtandwielen met moduli vanaf 0,2. De tandafmetingen komen zeer dicht in de buurt van die van een mensenhaar. Dankzij hoogwaardige kunststoffen maken de tanden nog steeds een nauwkeurige, slijtvaste beweging mogelijk voor producten van hoge kwaliteit.

Wanneer een fotograaf zijn camera inzoomt, beweegt er in de lens een tandwielkast bestaande uit kleine tandwieltjes van slechts enkele millimeters groot. Hun tanden zijn veel kleiner en nauwelijks zichtbaar met het blote oog.

'Dergelijke precisietechnische toepassingen vereisen microtandwieloverbrengingen die nog steeds sterk en slijtvast genoeg zijn om jarenlang betrouwbaar te kunnen functioneren', zegt Steffen Schack, Hoofd Business Unit iglidur Gears bij igus. 'Om deze reden hebben we onze productie geoptimaliseerd om mechanisch microtandwielen te vervaardigen uit hoogwaardig kunststof met een module vanaf 0,2.'

Het bedrijf gebruikt iglidur halffabricaat, waaronder iglidur A180 en iglidur A500. Deze materialen zijn tribologisch geoptimaliseerd: ze zijn niet alleen robuust, ze hebben ook zeer goede wrijvings- en slijtagespecificaties. Tegelijkertijd zijn ze veel lichter dan metalen tandwielen.

Tanden zo fijn als een mensenhaar

Met modules vanaf 0,2 heeft igus de grenzen van zijn mechanische productie verder verlegd. 'De mogelijkheid om tandwieltanden te vervaardigen die nauwelijks met het blote oog te zien zijn, onderscheidt ons van veel concurrenten op de markt', zegt Schack. 'Ondanks hun formaat hebben de tanden uitstekende mechanische specificaties. Ze maken betrouwbare, uiterst nauwkeurige bewegingen in de precisietechniek mogelijk.'

Voordelige prijzen, zelfs voor kleine batchgroottes

igus biedt nu klantspecifieke productie van microtandwielen gemaakt van hoogwaardige kunststoffen.

'Onze mechanische productie uit iglidur halffabricaat maakt een voordelige prijsstelling mogelijk, zelfs voor kleine batchgroottes. Met spuitgieten kunnen we grote batchgroottes produceren, bijvoorbeeld voor de serieproductie van auto's', zegt Schack. De tandwielen zijn geschikt voor een breed scala aan toepassingen die fijn geco√∂rdineerde bewegingen in zeer kleine installatieruimtes vereisen, bijvoorbeeld microscopen en andere optische instrumenten, miniatuurmotoren en microdrives. 

www.igus.be

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina