Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

De nieuwe CMMT-ST-MP van Festo biedt grote besparingen door het verschil tussen een stappen- en servomotorregelaar te overbruggen.

Machinebouwers hoeven dankzij de CMMT-ST-MP van Festo niet langer te kiezen tussen een stappenmotor- of servomotorregelaar.

Deze nieuwe, ‘extra lage-spanning’, servoregelaar is namelijk geschikt voor positioneer toepassingen zowel in gesloten  in open regelkring (m.a.w. met of zonder encoder). Omdat servomotorregelaars voorheen alleen closed-loop werden gebruikt, wordt hiermee het gat tussen stappenmotor- en servomotorbesturingen overbrugd. Door de mogelijkheid om de voordelen van beide regelprincipes benutten kan de gebruiker de CMMT-ST flexibel aanpassen aan de toepassing. 

Johan Adriaens, Product Marketing Manager Electric Drives, zegt: 'Het grote dynamisch bereik en de  gesloten regelkring bij servo is voor veel toepassingen een voordeel, maar er zijn ook applicaties die meer baat hebben  bij de eigenschappen van een open loop stappenmotoraansturing. Onze nieuwe CMMT-ST biedt machinebouwers de mogelijkheid om het beste van beide werelden te gebruiken en wordt geleverd met gratis software voor een eenvoudige indienstname.'

De CMMT-ST-MP zit beneden de vermogensklasse (300 W nominaal) van de standaard serie Festo CMMT-AS servoaandrijvingen, en  maar beide types worden op dezelfde manier geïntegreerd in de (PLC)machinesturing. Hierdoor kunnen twee typen aandrijvingen binnen één systeem worden gecombineerd, wat aanzienlijke kostenbesparingen met zich mee kan brengen.

De term ‘extra lage-spanning’ refereert naar de voedingsspanning van deze nieuwe generatie regelaars op 24 of 48 VDC. Verder kent de CMMT-ST-MPverschillende nieuwe functies waarmee de regelaar zich onderscheidt ten opzichte van eerdere Festo-drives en regelaars van andere aanbieders. Zo heeft de CMMT-ST-MP een microcontroller die drie keer krachtiger is dan die waarmee voorgaande modellen zijn uitgerust. Dit resulteert in gebruikersvoordelen, zoals multiprotocol veldbuscompatibiliteit, veldverzwakking, energiebeheer, auto-tuning en U/f open-loop regeling. De regelaar heeft een geïntegreerde webserver, en dit maakt eenvoudige data-overdracht van en naar de servoregelaar mogelijk, wat resulteert in snelle en eenvoudige setup, diagnose en filetransfers.

De CMMT-ST-MP servoregelaar kan  aangestuurd worden vanuit de belangrijkste veldbussystemen (PROFINET, EtherCAT, EtherNet IP en Modbus). Dit kan eenvoudig door instelling via DIP-schakelaars of vanuit de gratis beschikbare software. Dit brengt met zich mee dat er bij het wisselen tussen besturings- en veldbusarchitecturen geen wijzigingen nodig zijn in elektrische ontwerpen en/of configuratie van de schakelkast of bedrading. Op deze tijdrovende en dure klus zitten zeker speciaalmachinebouwers, die de machine moeten aanpassen aan de specificaties van de eindgebruiker, niet te wachten. Bijkomend voordeel is dat er minder (reserve)onderdelen op voorraad te hoeven worden gehouden en installateurs en onderhoudstechnici zich met minder verschillende componenten vertrouwd hoeven te maken.

Veldverzwakking klinkt niet echt als een voordeel, maar dit stelt de aangesloten motoren in staat om hogere maximale snelheden te bereiken. Bijvoorbeeld, bij lagere koppels neemt de maximale snelheid bij veldverzwakking toe van 1.600 tot 2.300 tpm, een toename van 44%, en dit met een stappenmotor. 

Mechanisch gezien verpakt de CMMT-ST-MP op zeer efficiënte wijze geavanceerde elektronica in een robuuste behuizing met goede EMC-bescherming. Een aardingsvin  zorgt voor het doorverbinden van de motor- en encoderkabelafscherming naar de aarde, waardoor de regelaar en de omgeving ook in omstandigheden met veel elektromagnetische straling, zoals bij industriële machines, optimaal is beschermd. De mogelijkheid om een optionele remweerstand aan te sluiten maakt de CMMT-ST-MP ook geschikt voor bijvoorbeeld verticale positioneertoepassingen., waarbij energiepieken tijdens het afremmen worden opgevangen en de piekprestatiekarakteristieken van de aandrijving worden verbeterd. Een andere energiebesparende optie is het gebruik van de DC-link voor het  uitwisselen van energie tussen verschillende aandrijvingen binnen een systeem. Voor een compacte regelaar, die slechts 144 mm hoog, 88 mm diep en 27 mm breed is, kan hij een indrukwekkende nominale stroom van 8 A aan, en gedurende maximaal 3 seconden tot 20 A piek voor maximale acceleraties binnen een positioneringscyclus.

Op het gebied van veiligheid ondersteunt de CMMT-ST-MP zowel Safe Torque Off (STO) als Safe Stop 1 (SS1-t)

Johan Adriaens besluit: 'Met een prijs ruim onder deze van klassieke servosystemen biedt de CMMT-ST-MP grote potentiële besparingen voor machinebouwers en gebruikers. Dit met name in toepassingen waar de servo aandrijvingen doorgaans overgespecificeerd zijn om de compatibiliteits- en besturingsproblemen te verhelpen die vaak gepaard gaan met het combineren van verschillende aandrijvingen binnen één besturingssysteem. De CMMT-familie van laagspannings- servoregelaars (AS) en extra lage-spanning servoregelaars bruikbaar in open en gesloten regelkring (ST) voorziet in een ideale combinatie om deze uitdagingen te overwinnen.'

Ga voor meer informatie over de producten en diensten van Festo naar: www.festo.com/nl   

www.festo.com/be

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina