Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

De Belgische economie doet het voorloppig goed, dit in vergelijking met onze Europese buren.

Dat blijkt uit analyses van de Nationale Bank (NBB). Volgens de experts van de NBB doet ons land het economisch goed, en zijn ook de vooruitzichten vrij goed. Terwijl landen als Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Zweden hun economie zagen krimpen, bleef de Belgische economie groeien (1,4 procent per jaar terwijl in 2023 de groei in Europa gemiddeld 0 procent betrof).

En dat zou ook in 2024 nog het geval zijn. Want onze economie zal de volgende jaren groeien met een 1,3 procent per jaar, iets meer dan het gemiddelde in Europa. Onze bedrijven blijven ook investeren. De volgende jaren komen er jaarlijks zo’n 45.000 extra jobs bij en de werkloosheidsgraad zal historisch laag blijven, rond de 5,6 procent. 

Slecht schuldbeheer door overheid 

België maakt wel een slechte beurt inzake schuldbeheer. Het Belgische begrotingstekort kwam in het voorbije 2023 uit op 4,3 procent. Daarmee zijn we na Slowakije de slechtste leerling van de eurozone. De volgende jaren zal het tekort jaarlijks met 0,4 procent van het bruto binnenlands product aandikken. Bij een ongewijzigd beleid komt het begrotingstekort in 2026 zo uit op 5,6 procent. De overheidsschuld die nu 105 procent van het bbp bedraagt, zal toenemen tot 110 procent. Volgens gouverneur Pierre Wunsch van de Nationale Bank is dat op termijn onhoudbaar. De overheidsfinanciën zijn dus dé grote uitdaging in de volgende jaren. Dat het tekort stijgt, heeft te maken met de stijgende rente en de vergrijzingskosten, waardoor er meer geld naar pensioenen en gezondheidszorg gaat.

In 2024 zullen de overheidsinvesteringen stijgen, maar het is vooral de koopkracht van de gezinnen die de groei zal ondersteunen. Ook de spaarquote, het deel van hun inkomen dat mensen sparen, blijft met 14 procent hoger liggen dan vóór de pandemie. De Belg spaart dus gemiddeld nog altijd veel. Door de automatische loonindexatie zijn de lonen in ons land forser gestegen dan elders en dat zorgt ervoor dat we marktaandeel hebben verloren.

Investeringen in digitalisering

De Nationale Bank ziet de bedrijven de volgende jaren nog flink investeren. Dat was al in het voorbije 2023, en in 2024 zouden die investeringen onder druk kunnen komen van stijgende rente (die nu terug afneemt), afnemende rendabiliteit, lage personeelscapaciteit, moeizame vergunningsprocedures en een onzekere geopolitiek. Niettemin blijven onze ondernemingen verder investeren in duurzaamheid, automatisering en digitalisering. Opvallend is dat investeringen in de bouw achterblijven. Dat komt door de hoge kosten voor bouwmaterialen en de hogere rente, want geld is niet meer gratis.

Met onze handel met de rest van de wereld gaat het minder goed, want België verliest marktaandeel. Een gevolg van onze stijgende loonkost en een energiekost die nog steeds hoger ligt dan in bijvoorbeeld de China, Indië of zelfs de Verenigde Staten.

Verwachtingen voor de maakindustrie

Een terugblik naar het voorbije 2023 leert ons dat er inzake de productie van machines er in Europa een belangrijke groei was, terwijl de Aziatische landen sterk achteruit gingen.

Via onderstaande link kan u de marktanalyses voor de maakindustrie zien van CETOP, VDMA en InduMotion:

https://issuu.com/magentauitgeverij/docs/cetop_business_outlook.docx

 

 

 

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina