Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

De nieuwe polymeer loopwagens uit de igus drylin econ-serie zijn spuitgegoten uit geregranuleerd hoogwaardig kunststof en daarom zeer kosteneffectief en dit maakt aanpassings- en positioneringstaken eenvoudig.

Ze kosten minder dan 20% van tegenhangers van gefreesd aluminium. Dankzij de beweegbare lagers kunnen ze zelfs probleemloos bochten nemen op gebogen aluminium rails.

Positionering van een bewegende monitor voor reclame in een schoenenwinkel. Het aanpassen van een grijper die snoepgoed transporteert in een snack-verkoopautomaat. Voor dergelijke taken zijn lineaire geleiders op basis van kogelomlooplagers die werken op loopwagen en rails van staal vaak te groot. Ontwerpingenieurs betalen voor mechanische specificaties die ze niet nodig hebben. In tijden van meerdere crises, van stijgende energiekosten tot verstoorde toeleveringsketens en inflatie, vinden veel bedrijven het belangrijker dan ooit om kosten te besparen.

'We hebben daarom een nieuwe, zeer kosteneffectieve instapserie genaamd drylin econ toegevoegd aan ons productassortiment van lineaire geleiders', zegt Michael Hornung, productmanager voor drylin lineaire- en aandrijftechniek bij igus. 'Het is ideaal voor eenvoudige afstel- en positioneringstaken, inclusief bochten.'

Kosten voor lineaire loopwagens met circa 80% verlaagd

De nieuwe drylin econ serie is een goedkoop alternatief voor de vorige lineaire geleider in de igus drylin serie. Het geheim van kostenbesparing: de loopwagen wordt niet uit staal of aluminium gefreesd, maar middels spuitgieten van hoogwaardig kunststof.

'Deze minder tijdrovende productie in grote hoeveelheden in één gietstuk verlaagt de kosten voor een lineaire loopwagen van 0630-formaat van € 112 naar € 21, zodat ontwerpengineers meer dan 80% besparen', zegt Hornung. En het gebruik van drylin econ is ook voordelig, omdat er geen onderhoud nodig is. Dit komt door het feit dat microscopisch kleine vaste smeerstoffen zijn geïntegreerd in het hoogwaardige kunststof van de bussen waarover de loopwagen op de rails beweegt. In tegenstelling tot klassieke wentellagers maken ze een droge werking mogelijk zonder extra smering. Daarom kunnen gebruikers de onderhoudstijd en materiaalkosten reduceren. Deze voordelen maken producten die gebruik maken van de lineaire geleider zuiniger en aantrekkelijker. En last but not least is het systeem uitzonderlijk licht.

Loopwagen leunt elegant in bochten op bewegende sferische kogels

drylin econ maakt zelfs beweging in bochten mogelijk. igus produceert zowel rechte als gebogen versies van de geanodiseerde aluminium lineaire rails, waardoor convexe en concave gebogen geleidingen en beweging in kwart-, halve- en volledige cirkels mogelijk is. De kunststof lagers voor de loopwagen voor gebogen rail passen zich aan de railgeometrie aan met bewegende sferische kogels.

'Zelfs tijdens het nemen van bochten is de beweging soepel, stil en rammelvrij', zegt Hornung. 'Dit is vooral van belang voor verkoopautomaten, zoals drankautomaten in een hotellobby, die in het openbaar staan opgesteld en bedoeld zijn om zo onopvallend mogelijk te werken.'

Loopwagens gemaakt van spuitgegoten productieafval

Echter, de nieuwe loopwagens uit de drylin econ serie zijn niet alleen zuinig in gebruik en low-cost, maar ook duurzaam. Voor het spuitgieten gebruikt igus een regranulaat genaamd iglidur ECO P, dat volledig is gemaakt van afval afkomstig van spuitgietproductie, inclusief aanspuiting (sprue) en defecte onderdelen. 'Recycling zorgt ervoor dat het kunststof niet verbrandt', zegt Hornung. 'In plaats daarvan hergranuleren we het en voeden we het in de hulpbronnenbesparende, milieuvriendelijke circulaire economie.'

www.igus.be

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina