Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Blessures zijn bij het sportklimmen geen zeldzaamheid.

Met enige regelmaat komt letsel aan banden en pezen in de vingers voor. En dat is op MRI-scans meestal maar moeilijk zichtbaar. Het probleem hierbij is dat verwondingen aan de ringvormige banden, die de buigpezen aansturen en deze flexibel met de botstructuur van de vingers verbinden, niet optimaal gevisualiseerd kunnen worden zonder de vingers te belasten.

Dempingsspecialist ACE Stoßdämpfer GmbH roept jonge ingenieurs daarom nu op om in het kader van de jaarlijkse INNOVACE studentenaward voor 30 september 2024 een hulpmiddel te ontwikkelen voor een betere diagnose van klimblessures.  Dit instrument moet zowel de beeldvorming als de diagnostiek verbeteren door in de MRI dezelfde belasting op de vingers uit te oefenen als op het moment van de blessure. De startdatum is 1 april 2024, de deadline voor inzending is 30 september 2024.

Deelnemende studenten dienen een oplossing te ontwikkelen waarmee in kleine stapjes of continu via een klimgreep constante krachten tot 1 kN op de vingers van de patiënten kunnen worden uitgeoefend. Het moet daarbij mogelijk zijn om de onderarm of hand te fixeren en te isoleren van trillingen zoals spiertrekkingen. Er moet een contactoppervlak zijn voor het bovenlichaam of de schouders, zodat patiënten gedurende de lange MRI-scan de belasting niet permanent hoeven vol te houden. Het hulpmiddel moet ook aangepast kunnen worden aan verschillende armlengtes en handgroottes, en er moet ook rekening gehouden worden met de uitwisselbaarheid van de handgrepen. Aangezien het ontwerp geschikt moet zijn voor gebruik in de onmiddellijke nabijheid van de MRI-scan, mogen er geen magnetiseerbare materialen worden gebruikt.

Prijzengeld en aanmelding

Om dit voor elkaar te krijgen, werd het nieuwe ontwerp gebaseerd op het basisprincipe van zijn voorganger: de flessen worden op hun plaats gehouden door twee klemmen die bekleed zijn met Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer (EPDM), recht onder het schroefmechanisme. Vier grijprollen grijpen de dop vast en schroeven deze vast totdat de gedefinieerde koppel is bereikt. Door middel van kleine stootdempers wordt niet alleen de pneumatische slede afgeremd, maar wordt ook de eindpositie van het grijpmechanisme bepaald door de stand van de demper.

Zo kan de machine dus worden aangepast om schroefdoppen van verschillende afmetingen af te sluiten. In de regel beweegt de slede niet naar de eindpositie, maar wordt deze eerder al gestopt door twee kleine stootdempers aan de onderkant. Een kleine stootdemper bovenaan zorgt ervoor dat de slede zich niet telkens naar zijn eindpositie hoeft te verplaatsen, maar al gestopt is wanneer de grijpwielen voldoende geopend zijn om de schroefdop zo snel mogelijk verder te transporteren.

Studenten of studententeams die elektrotechniek of medische technologie, werktuigbouwkunde of mechatronica aan een (technische) universiteit of hogeschool studeren en die bij het ontwerp met technisch bewijs van de functionaliteit en haalbaarheid door een docent worden begeleid, kunnen deelnemen. ACE beloont het winnende team of de winnende student met een prijzengeld van 5.000 euro. Daarnaast ontvangt de begeleidende leerstoel of opleiding een bedrag van 2.000 euro.

Meer informatie over de precieze eisen en de technische voorwaarden is op de homepage van ACE Stoßdämpfer te vinden: https://www.ace-ace.de/de/news-presse/ace-awards/innovace-2024.html.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar d-wohlschlegel@ace-int.eu. Daarbij dient ook de opleiding te worden vermeld.  

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina