Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Antwerp Expo liep de voorbije dagen warm voor dé (twee)jaarlijkse industriële vakbeurzen.

Bij de 300 exposanten konden ruim dan 60 innovaties werden getoond, maar liefst 4775 bezoekers, een stijging met 24%, ontdekten nieuwe toepassingen die hen helpen bij de uitdagingen in hun sectoren, en drie bedrijven werden beloond met een Innovation Award of gekroond tot Technical Team of the Year.

'Als er iets de voorbije weken duidelijk werd, dan wel de noodzaak voor vakbeurzen als Pumps & Valves en Maintenance', vertelt Dieter Wilssens, Group Event Director bij organisator Easyfairs Belgium. 'Er zijn verschillende uitdagingen die we het hoofd moeten bieden, waaronder een structureel personeelstekort en belang om te blijven innoveren in de productieprocessen en het onderhoud ervan. Op onze beurzen werd evenwel duidelijk dat er veel oplossingen bestaan, in de vorm van technologische innovaties.'

Dit jaar nam de ‘technicus industriële installaties’ de koppositie over van verpleegkundige als belangrijkste knelpuntberoep. 30% van alle industriële onderhoudsvacatures raakt bovendien niet ingevuld. 'Maar we zien dat de Belgische industrie daardoor net wordt uitgedaagd en met creatieve, vooruitstrevende antwoorden komt', vertelt Wilssens. 'Wat bezoekers hier zagen, zal de kern vormen van hun toekomstige bedrijfsprocessen. We zijn trots dat we op deze beurs zelfs een wereldprimeur konden tonen.'

Drones, robots en Artificiële Intelligentie

Met de AI-gebaseerde software i-Spect die Skyebase ontwikkelde in samenwerking met Droprise en Flyability, werd zelfs een wereldprimeur gebracht. Het stelt drones in staat om in real-time wanddiktemeting te doen dankzij de onmiddellijke analyse van inspectiedata. Inspecties gebeuren zo tot 60% efficiënter.

Awardwinnaars

Daarnaast werden heel wat innovatieve bedrijven in de bloemetjes gezet. Zo reikte BEMAS vzw twee Innovation Awards uit en werd een Technical Team of the Year gekozen.

  • De BEMAS Maintenance Innovation Award 2024 ging naar Betex voor hun ‘Dega Special Tools’, een nieuw ontwikkelde, middelfrequente inductieverhitter. Deze maakt het mogelijk snel lagers, koppelingen, tandwielen en andere metalen onderdelen te verhitten, op een meer duurzame manier dan voorheen.

  • De BEMAS Digital Innovation Award 2024 ging naar Yazzoom met ‘Yanomely’, software die kan worden toegevoegd aan om het even welk datacollectie-platform van machinedata. Met behulp van AI worden zo machines bewaakt en gemonitord.

  • Het team van DHL Aviation werd ten slotte uitgeroepen tot Technical Team of the Year 2024.

    Ook in de toekomst zal Antwerpen een hotspot blijven voor vernieuwing en oplossingsgericht ondernemen. 'Industriële sectoren worden uitgedaagd om out-of-the-box te denken om hun uitdagingen te overwinnen en daar blijven deze beurzen ook in de toekomst op inzetten,' besluit Wilssens.

Noteer alvast in uw agenda

Volgend jaar vindt Maintenance plaats in combinatie met Worksafe en M + R (Meet- en Regeltechniek) op 26 en 27 maart 2025. Pumps & Valves komt terug op 25 en 26 maart 2026, opnieuw in co-locatie met Maintenance.

Het bewijs dat deze Pumps & Valves en Maintenance 2024 een zéér geslaagde editie was, vertaald zich in het feit dat nu reeds 80% van de standen voor de volgende edities geboekt zijn.

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina