Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

De leden van InduMotion brachten een bezoek aan staalfabriek ArcelorMittal (het vroegere SIDMAR) in Gent.

De genodigden van beroepsorganisatie InduMotion zagen hoe het bedrijf in enorme hoogovens met kolen (omgevormd tot cokes) en ijzererts (omgevormd tot sinter) hoogwaardig staal maakt.

Recent werd bekend dat de Vlaamse regering ter ondersteuning van ArcelorMittal Gent de investeringssteun optrekt van 350 naar 600 miljoen euro. De investering wordt gebruikt om de staalfabriek te 'decarboniseren'. Momenteel wordt op de site reeds 'groene energie' opgewekt door 100.000 vierkante meter aan zonnepanelen, die goed zijn voor het grootste zonnedak in Belgiƫ.

Het CO2-neutraal maken van de hoogovens van ArcelorMittal Gent is essentieel voor de omvorming van de fabriekssite naar een koolstofneutrale productie tegen 2050. Hierbovenop belooft de federale regering ArcelorMittal 10 jaar groene stroom voor de Gentse site. De internationale directie van de staalfabriek onderzoekt nu de bouw van twee elektrische hoogovens, goed voor een capaciteit van 400 megawatt.

ArcelorMittal heeft in Gent een indrukwekkende bedrijfssite die 850 hectare groot is. In Belgiƫ heeft het staalbedrijf ook nog vestigingen in Luik, Genk en Geel. In totaal werken er zo'n 5.200 mensen voor ArcelorMittal in ons land, waarvan zo'n 4.600 mensen verbonden zijn aan de site in Gent. Daar wordt jaarlijks bijna 6 miljoen ton aan vlakstaal geproduceerd, dit voor klanten onder meer in de bouw, automobielindustrie, verpakkingsindustrie, voor huishoudapparaten, bij de bouw van windturbines, enz ...

Via het kanaal Gent-Terneuzen heeft ArcelorMittal makkelijk toegang tot de Noordzee en kunnen grondstoffen zoals kolen, ertsen en schroot makkelijk wereldwijd aangevoerd worden om in de hoogovens te worden versmolten tot hoogwaardig staal. Aan de kades bij het staalbedrijf wordt er jaarlijks 11 miljoen ton aan grondstoffen gelost.

Staal is 100 procent recycleerbaar en het bedrijf smelt jaarlijks 1 miljoen ton aan schrootstaal - onder meer afkomstig van afgedankte auto's - om tot nieuw staal. Gietpannen zorgen dat er staalplakken van 22 centimeter worden gevormd, die op lange rollerbanen met water uit het kanaal worden afgekoeld zodat ze kunnen worden bewerkt. Het hoogwaardige staal maakt het koetswerk van een auto lichter en veiliger. 

In de warmwalserij zagen de leden van InduMotion hoe deze staalplakken geperst worden tot de gewenste dikte. Een zoutzuuroplossing zorgt voor de reiniging van het staal en een thermische behandeling met een zinklaag zal ervoor zorgen dat het staal wordt beschermd tegen corrosie (roest).

Na de rondleiding was er voor de InduMotion leden nog een statutaire vergadering en vervolgens was er een netwerkreceptie en dinner.  

IMG 1165gietpan

Een enorme gietpan wordt gebruikt om het gloeiende staal uit de hoogovens in een vorm te gieten.

IMG 1143wals

In de warmwalserij worden lange staalplakken gemaakt en met water afgekoeld voor bewerking in verschillende diktes.

IMG 1158rol

Het eindproduct zijn grote rollen staal, reeds behandeld tegen corrosie, voor diverse klanten zoals bouwbedrijven en autofabrieken. 

www.indumotion.be

https://belgium.arcelormittal.com

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina