Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Machines van Yokogawa dragen bij aan een revolutie op het gebied van single-cell lipidomics.

De nieuwste single-cell analyseoplossing van Yokogawa Electric Corporation, het Single Cellome System SS2000, is genoemd in een artikel dat is gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Analytical Chemistry over baanbrekend werk van onderzoekers van de Universiteit van Surrey op het opkomende gebied van single-cell lipidomics.

De SS2000 is een apparaat voor het afbeelden van levende cellen, uitgerust met Yokogawa's originele dual-microlens spinning disk imaging-technologie, en maakt baanbrekend biowetenschappelijk onderzoek mogelijk.  

Lipidomics is de grootschalige studie van lipiden, een grote familie moleculen die een biologische rol spelen, variërend van het in stand houden van de normale werking van het menselijk lichaam tot de ontwikkeling van ernstige ziekten. 

Lipidomics wordt gewoonlijk uitgevoerd door bulkisolatie en -analyse van lipiden uit veel cellen. Lipidomische studies worden gewoonlijk uitgevoerd door bulkisolatie en -analyse van lipiden uit veel cellen. Hoewel lipidenanalyses in bulk wetenschappers een populatiegemiddelde van het lipidenprofiel kunnen geven, zijn ze niet in staat om subtiele cel-tot-cel variaties te onderscheiden of om de ruimtelijke of temporele verschillen in het lipidoom te onthullen die veroorzaakt worden door cel-cel interacties. 

Single-cell lipidomics is een opkomend gebied waarbij de lipidensamenstelling van enkele cellen wordt geanalyseerd. Deze studies helpen de uitdagingen van bulk-lipidomics te overwinnen door wetenschappers een middel te bieden om naast intercellulaire variabiliteit ook ruimtelijke en temporele verschillen te onderzoeken. Inzicht in deze verschillen is essentieel om een completer beeld te krijgen van ziekten zoals kanker.

Een uitdaging voor onderzoekers is de mogelijkheid om afzonderlijke cellen te isoleren op een manier die het natuurlijke lipidoom van een cel behoudt. De huidige methoden voor het isoleren van eencelligen maken meerdere cellen tegelijk los en in suspensie om ze vervolgens door een smal kanaal te isoleren, maar dit kan bijzonder belastend zijn voor cellen en resulteren in veranderingen in de lipidensamenstelling van cellen. Yokogawa's Single Cellome System SS2000 maakt gebruik van confocale beeldvormingstechnologie om de problemen met single-cell lipidomics op te lossen. Het is een systeem voor twee doeleinden dat live celbeeldvorming mogelijk maakt en ook volledig geautomatiseerde monocellulaire en subcellulaire bemonstering uitvoert zonder het suspensieproces te doorlopen, waardoor de stress op de cellen tot een minimum wordt beperkt.

Yokogawa's medewerkers van de Universiteit van Surrey hebben aangetoond dat Yokogawa's SS2000 een enorme verbetering is ten opzichte van andere single-cell isolatietechnologieën in de context van single-cell lipidomics. Met de mogelijkheid om adherente cellen in cultuur te bemonsteren, heeft de SS2000 onderzoekers in staat gesteld om het natuurlijke lipidenprofiel van de bemonsterde cellen te behouden en tegelijkertijd ruimtelijke en temporele informatie te verschaffen op basis van real-time beeldvorming.

De onderzoekers hebben gebruik gemaakt van deze unieke dubbele mogelijkheid om een workflow te creëren die niet haalbaar is met andere technologieën. Ze hebben de ruimtelijke en temporele informatie van de SS2000's dual-microlens spinning disk imager gekoppeld aan vloeistofchromatografie massaspectrometriegegevens van elke bemonsterde cel. Deze nieuwe benadering is een radicale stap voorwaarts op het gebied van lipidomics, die zal bijdragen aan doorbraken in alternatieve behandelingen en therapieën voor kanker, diabetes en hart- en vaatziekten.

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina