Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Het Innoptus Solar Team heeft inmiddels het laatste trainingsweekend op Belgische bodem achter de rug.

Tijdens dit trainingsweekend werden de procedures ingeoefend die ze zullen toepassen tijdens de Sasol Solar Challenge. De Sasol Solar Challenge vindt plaats in Zuid-Afrika van vrijdag 13 september tot en met vrijdag 21 september. De studenten van de KU Leuven staan er aan de start als regerend wereldkampioen en hopen om de beker mee naar huis te kunnen nemen.

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om hiermee deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Om op alle mogelijke situaties voorbereid te zijn, oefenden de ingenieursstudenten afgelopen weekend voor een laatste keer alle procedures in. Hiervoor mochten ze gebruik maken van de militaire basis in Beauvechain. Deze procedures zorgen ervoor dat de zonnewagen zo vlot mogelijk langs het parcours geloodst wordt en er tijdens de wedstrijd in Zuid-Afrika geen kostbare tijd verloren gaat. De teamleden oefenen hiervoor op de communicatie binnen het team, inhaalmanoeuvres, start- en stopprocedures, bandenwissels … Hierbij wordt er ook steeds aandacht besteed aan de veiligheid.

'Dit weekend vond het laatste trainingsweekend plaats voor de wagen en het team naar Zuid-Afrika vertrekken. Een belangrijk aspect hierbij is de veiligheid. Elke stilstand van de zonnewagen moet zo veilig mogelijk gebeuren. Daarvoor werken we met kegels, vlaggers, mensen die fluiten … Op die manier waarschuwen we het team en maken we het team ervan bewust dat de wedstrijd doorgaat op de openbare weg', reageert Ward Vanhulle, energetisch ingenieur bij het Innoptus Solar Team. 

Meest extreme Solar Challenge

De wedstrijd in Zuid-Afrika duurt acht dagen en brengt de studenten langs een parcours met bergpassen, woestijnen en drukke steden. Dankzij deze obstakels en de duur van de wedstrijd wordt deze beschouwd als meest extreme Solar Challenge ter wereld. Dit is een hele uitdaging voor het ganse team en vooral voor de piloten van hun zonnewagen, de Infinite. De piloten werden hier afgelopen weekend grondig op voorbereid.

'Dit weekend hebben we hier in Beauvechain twee dagen lang alle scenario's die de afgelopen challenges zijn voorgevallen ingeoefend met ons nieuwe team. Op die manier bereiden we ons voor op de acht dagen van de Sasol Solar Challenge. Ook voor de piloten is dit heel belangrijk. Rijden met een zonnewagen is niet hetzelfde als rijden met een gewone auto. Oefenen is hiervoor heel belangrijk aangezien we tijdens de wedstrijd tussen het verkeer zullen rijden', zegt Jonas Vlamijnck, één van de piloten van de zonnewagen.

Een goede voorbereiding is cruciaal om deze uitdaging tot een goed einde te kunnen brengen en hopelijk de beker mee naar huis te kunnen nemen. 'Afgelopen weekend hebben we het laatste trainingsweekend georganiseerd voordat het team naar Zuid-Afrika vertrekt. Zo'n trainingsweekend is heel belangrijk om het team voor te bereiden op alle mogelijke situaties die kunnen gebeuren. De Sasol Solar Challenge is de meest extreme Solar Challenge waaraan we als team deelnemen en daarom is het belangrijk om ons hier goed op voor te bereiden', aldus Emma Stalmans, alumna van het Solar Team.

Sasol Solar Challenge

De Sasol Solar Challenge gaat door van 13 tot 21 september in Zuid-Afrika. Het is voor het Belgische Solar Team de tweede keer dat ze deelnemen aan deze unieke uitdaging. Studententeams van over de hele wereld zullen hier worden uitgedaagd om op acht dagen tijd zoveel mogelijk afstand af te leggen op zonne-energie. Het uitdagend parcours door Zuid-Afrika voorziet de teamleden van een strategische uitdaging. De Belgen staan er aan de start als regerend wereldkampioen.

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina