Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Bezoekers van het Swiss Science Center Technorama in het Zwitserse Winterthur kunnen op maar liefst 500 plekken proefjes en experimenten uitvoeren en zo van dichtbij kennismaken met fenomenen uit de natuur en de techniek.

Toen voor een wipwap, die de werking van een hefboom direct voelbaar maakt, gezocht werd naar de meest geschikte demping voor het draaipunt, werkte het ontwerpteam uit Winterthur samen met dempingsspecialist ACE Stoßdämpfer GmbH en BIBUS AG. 

Winterthur, gelegen in het noorden van Zwitserland, is met meer dan 100.000 inwoners de zesde stad van het land en tot buiten de landsgrenzen bekend – en dat niet alleen dankzij zijn zestien musea. Een echte publiekstrekker is het Swiss Science Center Technorama, met ruim 300.000 bezoekers per jaar goed voor meer dan de helft van alle museumbezoekers in Winterthur. In het Science Center komen bezoekers op een interactieve manier in aanraking met honderden fenomenen uit de natuur en techniek.

Hefboomwerking aan den lijve ervaren

Wat dit zo aantrekkelijk maakt is de mix. Naast interactieve tentoonstellingen over natuurverschijnselen zijn er spectaculaire presentaties, demonstraties en boeiende workshops over biologie, scheikunde en natuurkunde. In onder andere zeven laboratoria en, afhankelijk van het seizoen, ook in de buitenlucht kunnen bezoekers volop experimenteren’, aldus Juliana Campos van Technorama. Dat laatste is in de zomermaanden bijvoorbeeld mogelijk bij een constructie met een wipwap waarop één persoon tot wel drie anderen kan optillen – ook al zijn deze samen veel zwaarder. Om de krachten aan den lijve te ondervinden, kan de persoon op het lange deel van de wipwap aan een tot drie meter verschuifbare zitplaat trekken en de afstand aanpassen om vervolgens één, twee of zelfs drie mensen op de kortere kant in evenwicht houden of zelfs hoger te heffen. Omdat dergelijke experimenten vaak meer tot de verbeelding spreken dan die in een laboratorium of klaslokaal, wilde het team onder leiding van hoofd werkplaats Jürg Oppliger deze constructie zo veilig en duurzaam mogelijk ontwerpen.

De juiste demper voor de wipwap

Tijdens de testfase voorzag Simon Michel, de verantwoordelijke technicus, de constructie op de draaipunten aanvankelijk van massieve dempers om de krachten die op de twee balken van verschillende lengte inwerken te vertragen. Dit bleek qua demping onvoldoende; de wipwap ging namelijk schommelen. ‘We merkten dat de draaimomenten op de steunen in de eindpositie te hoog waren en besloten de demping te verbeteren. Op die manier moest het wippen voor de bezoekers soepeler verlopen en moest er bovendien voor worden gezorgd dat de constructie langer meegaat.’ Het was dankzij de dempingsexperts van BIBUS AG, die Simon Michel inschakelde na de nodige research op internet, dat de hydraulische industriële stootdempers die nog op de ontwerptekening te zien waren, uiteindelijk niet werden gebruikt.

Het Zwitserse BIBUS staat bekend als leverancier van hydraulische en pneumatische aandrijf- en besturingssystemen en als leverancier van complete systemen. Bij industriële stootdempers en soortgelijke componenten vertrouwt het bedrijf al tientallen jaren op oplossingen van ACE Stoßdämpfer GmbH. In dit geval werd Christoph Berning van de afdeling technical sales bij ACE ingeschakeld. ‘We vinden dit een leuke toepassing, omdat kinderen en jongeren zo spelenderwijs kunnen kennismaken met de wetten van de hefboomwerking. Vergeleken met onze andere dagelijkse werkzaamheden was deze toepassing behoorlijk onconventioneel, ook wat betreft het ontwerp van de dempingselementen.’ Omdat er te veel variabelen waren, was het lastig om de demping op de draaipunten nauwkeurig te berekenen. Het ontwerpteam uit Winterthur concludeerde dat er een bepaalde mate van demping moest worden bereikt en een groot deel van de energie moest worden opgenomen, terwijl er tegelijkertijd genoeg energie in de constructie moest overblijven om de wipbeweging mogelijk te maken en de funfactor te behouden.

Veiligheidsdempers als ideale oplossing

Uiteindelijk kon Simon Michel de geplande hydraulische veiligheidstootdempers uiteindelijk vervangen door TUBUS veiligheidsdempers van ACE. De dempers danken hun naam aan het buisachtige uiterlijk van de componenten, die gemaakt zijn van co-polyester elastomeer. In totaal biedt ACE meer dan 150 verschillende basistypen van deze constructie- en veiligheidsdempers in acht verschillende series voor vrijwel elk dempingsdoel aan. Uiteindelijk viel de keuze op het basistype TC83-73-S als de meest geschikte dempingsoplossing. Met een energieopname van 1.940 Nm/slag en een maximale slag van 73 mm doet de demper betrouwbaar zijn werk. Bezoekers en de wipwap worden nu perfect door de eenvoudig te monteren dempers beschermd. ‘Met de TUBUS konden we de gewenste wiphoek van 7 graden gewoon aanhouden, waardoor het terugslageffect minder wordt en plezier gegarandeerd is, ongeacht of je op het kortere of langere deel van de wip zit’, aldus Oppliger.

www.ace-ace.nl

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina