Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Het doel van het precisie-irrigatiesysteem van Rathmakers Gartenbautechnik is het verstandig gebruik maken van waterbronnen terwijl tegelijkertijd het grondwater wordt beschermd.

Met het nieuwe automatische irrigatiesysteem komt het water precies waar het zijn moet: direct bij de planten. Voor de veilige in compacte geleiding van slangen en kabels, vertrouwen de ontwikkelaars op een igus kabelrups-systeem dat bestaat uit een rolkabelrups en geleidegoot.

Watertekort is wereldwijd een groot probleem en daarom zijn er oplossingen nodig, vooral in de landbouw, waarbij water op een gerichte manier bij de plant wordt gebracht.

Voor dit doel heeft Rathmakers Gartenbautechnik een precisie-irrigatiesysteem ontwikkeld in samenwerking met de Landwirtschaftskammer NRW. Terwijl conventionele irrigatiesystemen met een continue straal veel water verspillen, irrigeert en bemest het precisie-bewateringsysteem op een gecontroleerde wijze. Het unieke systeem is met name geschikt voor potplantcultivatie buiten en zorgt ervoor dat er water precies in het midden van de pot van de plant wordt toegevoerd. Door gebruik te maken van deze nieuwe technologie, zijn besparingen van 50 tot 75% mogelijk qua irrigatiewater, plantbescherming en kunstmest, afhankelijk van de potgrootte. Het reduceert ook de stikstoftoevoer naar het grondwater.

De precisie-irrigatie-installatie heeft een breedte van 40 meter en een rijweg van 208 meter. De kabels en slangen voor de watertoevoer werden tot voor kort achter de wagens meegesleept. Er werd een lus gecreëerd, waarvoor een ruimte van ca. 2 meter nodig was tussen de wagengeleiding en de planten. Er was behoefte aan een veilige en ruimtebesparend kabelgeleidingssysteem.

Daarom nam Ralf Hormes, CEO bij Rathmakers Gartenbautechnik, contact op met igus. 'Samen met de igus-experts, besloten we een rolkabelrups te ontwerpen in een geleidegoot’, legt Ralf Hormes uit.

343 vierkante meter meer effectief bruikbare ruimte

Het grootste voordeel van het systeem: door de slangen en kabels te geleiden, neemt het bruikbare oppervlak toe met 343 vierkante meter. Het verlengt tevens de levensduur van de toevoercomponenten in het systeem. Een 3500R serie rolkabelrups met een breedte van slechts 35 cm wordt gebruikt in een guidelite geleidegoot. De technische basis van de kabelrups is de integratie van rollen in de kabelrupsschakels die zorgen voor een reductie van de wrijvingscoëfficiënt bij lange rijwegen. Zo kan tot wel 57% van de benodigde aandrijfenergie worden bespaard bij het bewegen van het kabelrups-systeem. De guidelite geleidegoot is een voordelige en snel te installeren oplossing gemaakt van corrosiebestendig hoogwaardig polymeer met een lange levensduur.

www.igus.be

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina