Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

De voedingssector is een zeer belangrijke pijler van onze Belgische economie.

Een omzet van 54,4 miljard euro, bijna 100.000 FTE-jobs en meer dan 4.000 actieve bedrijven, de cijfers zijn op zijn minst impressionant te noemen. Ook de technologische investeringen zijn niet minnetjes. In 2020 - omwille van evidente redenen nochtans een uitdagend jaar - klokten die af op 1,8 miljard euro.

De speerpunten van de investeringen richten zich naast de betere infrastructuur vooral op digitalisering en automatisering. 

Voor dit centrale dossier in Automation Magazine nummer 226 leggen we de focus vooral op de automatisering in de voedings- en drankensector. Iedereen die actief is of was in deze sector, zal het ongetwijfeld beamen: werken voor de voedingsnijverheid is niet altijd even evident. 

De vaak moeilijke omstandigheden waarin componenten en installaties moeten blijven opereren vormen een belangrijk obstakel. Vet, vocht, warmte, reiniging onder hoge druk, contact met bijtende producten en koude zijn maar enkele van de mogelijke extra hordes die moeten genomen worden. Dat zal ook later in dit dossier blijken, met bijvoorbeeld een case waar de loutere aanwezigheid van suiker al voldoende was om een installatie in de war te sturen. 

Ook de specificiteit van elk product is een hinderpaal. Het opnemen en verplaatsen van dozen is bijvoorbeeld relatief eenvoudig door de herhaalbaarheid maar bij de niet-vormvaste producten die in de voedingsindustrie schering en inslag zijn is dit een compleet ander verhaal. De inherente verschillen in producten dwingen systeembouwers om deze diversiteit ook op te nemen in hun installaties. In deze sector wordt daarom met heel veel belangstelling uitgekeken naar pakweg de prestaties van camerasystemen met beeldanalyse via artificiële intelligentie, of naar evoluties in robot- en grijpertechnologie.

Klik op de onderstaande cover om het AM226 dossier 'Automatisering in de Drankenindustrie' te kunnen lezen:

AM226 25NL

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

ledensept2022