Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Recycleren, de ecologische voetafdruk, circulariteit, cradle-to-cradle, ...

Het zijn allemaal termen die de afgelopen jaren een sterke opmars kenden.

Recycleren is één zaak, maar om een echt circulaire economie te creëren moeten àlle puzzelstukjes in elkaar passen, vanaf de ontwikkeling van een product tot het creëren van afzetmarkten. Technologie is daarbij de facilitator.

Wie als leek aan circulariteit denkt, denkt vooral aan het hergebruiken van afval. Maar om van een echt circulaire benadering te spreken, moeten we meerdere paden bewandelen. De stromen vertragen (= producten blijven langer in de waardeketting) of de stromen versmallen (= er komt minder product in omloop) zijn zeker even belangrijk.

Om van een echt circulair model te spreken, is een optimale combinatie van deze drie aspecten vereist, en dat legt meteen de vinger op de wonde: als bedrijf écht circulair willen zijn is één zaak, het effectief ook kunnen hangt vaak af van externe factoren zoals het design van externe producten en systemen, een duidelijke wetgeving en vooral businessmodellen die aangepast zijn aan deze circulaire insteek. Per slot van rekening willen bedrijven de eigen concurrentiepositie niet ondermijnen door circulair te gaan werken. 

Wist u dat momenteel minimaal 95 procent van een afgedankte auto wordt gerecycleerd? Verneem het allemaal in het nieuwe nummer 229 van Automation Magazine.

Klik op de onderstaande cover om het magazine te lezen: 

AM25NL229

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina