Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Worstel je met productieuitdagingen zoals datasilo's, beperkt inzicht in processen, trage en manuele rapportage, ongeplande stilstand of hoge defectpercentages?

Dan dringt de stap naar een Manufacturing Execution System (MES) zich op. De implementatie van een MES is ingrijpender dan een conventioneel IT-project. Een MES en de inzichten die het oplevert bieden echter een uitgelezen kans om concurrentievoordeel te behalen. Dit is waarom.

Een MES vormt de ruggengraat van een digitale fabriek, waarbij elke schakel in het productieproces vanaf de basis wordt gelinkt. Door planning en realtime productiemonitoring te integreren en ruwe procesgegevens om te zetten in gecontextualiseerde en bruikbare inzichten, maakt een MES een einde aan de onbeheersbare warboel van papierwerk en Excel-sheets in ruil voor een realtime, gecentraliseerd en transparant overzicht van de productievloer. Zo kunnen leidinggevenden workflows optimaliseren, verspilling verminderen en snel reageren op veranderingen in de vraag of op het vlak van productieomstandigheden. Dat resulteert in meer flexibiliteit en efficiëntie op de werkvloer.

Niet zomaar een IT-project

De implementatie van MES gaat bovendien verder dan de upgrade naar of adoptie van een nieuwe technologie. Een MES brengt een nieuwe manier van werken met zich mee en stimuleert een cultuur van voortdurende verbetering en het vormgeven van een flexibele en collaboratieve productieomgeving. 

Mits een degelijke implementatie worden een MES en de gegenereerde data een cruciaal bedrijfsmiddel waarmee je een concurrentievoordeel kunt behalen door middel van effectieve activiteiten, verhoogde productiviteit en aanzienlijke kostenbesparingen, wat direct ten goede komt aan het bedrijfsresultaat. Laat je een MES links liggen, of zet je het verkeerd in, dan voel je dit overigens niet alleen in de portefeuille. Het gaat dan ook om gemiste businesskansen, een vertraagde innovatie en de morele aderlating voor je teams die worstelen met nochtans makkelijk te voorkomen inefficiënties.

De impact van MES

Volgens gezamenlijk onderzoek van Gartner en MESA bereiken de meeste productiebedrijven die MES implementeren significante operationele verbeteringen binnen 12 maanden na implementatie, zoals minder ongeplande stilstand, verbeterde doorlooptijden en verbeterde productkwaliteit. Meer dan een derde van de onderzochte fabrikanten zag al binnen drie maanden resultaten. Een ander MESA-onderzoeksrapport toont aan dat bedrijven die MES implementeren de totale kosten per eenheid met 22,5% hebben verlaagd, de nettowinstmarges met 19,4% hebben verbeterd en de levertijd met 22% hebben verhoogd.

Onze ervaring in het implementeren van MES-projecten heeft ons een uniek inzicht gegeven in de transformerende invloed ervan in verschillende bedrijfstakken. Vanuit dit oogpunt hebben we met eigen ogen gezien hoe een MES potentieel kan omzetten in werkelijke prestaties.

Neem als voorbeeld onze klant Jacques IJs. Deze Belgische ijsproducent werd gehinderd door een op spreadsheets en papier gebaseerde productieworkflow en verlangde naar een digitale transformatie. Met de implementatie van het FactryOS Manufacturing Execution System kan het bedrijf nu zijn productieactiviteiten in realtime monitoren en beheren, wat een aanzienlijke impact heeft. Sindsdien hebben ze hun algehele efficiëntie verhoogd, de kwaliteitscontrole verbeterd, de productiviteit verhoogd - allemaal zonder nieuwe machines aan te schaffen - en reageren ze sneller op veranderingen in de vraag en de productieomstandigheden.

Binnen twaalf maanden na de implementatie bereikte Jacques IJs opmerkelijke operationele verbeteringen: ze verminderden de productovervulling met 20% en verhoogden de Overall Equipment Effectiveness (OEE) met 10% op sommige productielijnen. Niet slecht, als je bedenkt dat ze ongeveer 235 miljoen ijsjes per jaar produceren.

Een nieuw speelveld

In het verleden leek de implementatie van een MES-systeem misschien complex en ontmoedigend en voorbehouden aan een select groepje grote spelers met de middelen om zo'n monumentale taak aan te pakken. Het landschap is echter ingrijpend veranderd. Nieuwe technologieën hebben MES getransformeerd van een monolithisch systeem naar een modulaire oplossing die kosteneffectief kan worden aangepast aan veranderende behoeften. Daardoor is het toegankelijk voor een breder scala aan fabrikanten dan ooit tevoren. Door een niveau van maatwerk en flexibiliteit mogelijk te maken dat ooit ondenkbaar was, wordt de 'batch of one' niet alleen een toekomstige mogelijkheid, maar een praktische realiteit.

Door Yves Bourgeois, COO bij Factry (foto)

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina